İki nitratlı gübrede yasak kalktı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinin satışına getirilen yasağın kalktığını, kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin kullanımının ise tarım dışında kontrollü olarak kullanabileceğini söyledi.

İki nitratlı gübrede yasak kalktı

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

 

Hükümet, 8 Haziran 2016’da teröristlerin patlayıcı yapımında ağırlıklı olarak nitratlı gübre kullanmasını gerekçe göstererek söz konusu gübrelerin satışını durdurma kararı almıştı. Bakanı Çelik, dün yaptığı açıklamada, yasak kararının ardından 484 bin ton nitratlı gübrenin stoklarda kaldığını söyledi.

Patlama testlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik şöyle devam etti: 

”Bunun sonucunda potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinde sorun olmadığı görüldü. Bu ikisinin serbest bırakılması kararını almış bulunuyoruz. Potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinin piyasada satışı ile ilgili kısıtlama söz konusu olmayacak. Ancak kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin kullanımını ise son derece kontrollü bir şekilde gerçekleştireceğimizi belirtmek istiyorum. Amonyum nitrat dediğimiz yüzde 33’lük gübrenin tarımsal amaçlı kullanılmasına asla izin verilmeyecek. Amonyum nitrat kesin ve kesin tarımda kullanılmayacak.”

GEMLİK GÜBRE BEKLEMEDE

Söz konusu yasak nedeniyle üretimi durma noktasına gelen Bursa’da kurulu Gemlik Gübre’nin Pazarlama ve Satış Genel Koordinatörü Bilal Yüksel, konuyla ilgili değerlendirmesinde henüz kendilerine gelen resmi bir tebliğ olmadığını söyledi. 

Bakanlıktan gelecek tebliğ sonrası bir üretim planlaması yapacaklarını vurgulayan Yüksel, ”Nasıl bir uygulama olacağı konusunda henüz bir netlik yok. ‘Kontrollü şekilde serbest bırakacağız’ diyorlar ama piyasada yediemine bırakılmış gübreler var. Türkiye’de piyasada şuan 484 bin ton gübre var. Bunların detayları ile ilgili yazılı bir açıklama yapacaklardır diye düşünüyoruz. Şuan da fabrika duruyor, çalışmıyoruz. Kalsiyum amonyum nitrat yüzde 26 gübresini satışa açacaklarını söylüyorlar. Eğer öyle olursa biz de üretime başlarız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X