İkinci el otomobil almanın tam zamanı

İkinci el araç piyasasında yaklaşık 8 aydır bir durgunluk yaşandığını belirten Oto-Koop Başkanı Rasim Hazar, ”Parklar dolu, elimizdeki otomobilleri koyacak yer bulamıyoruz” dedi.

İkinci el otomobil almanın tam zamanı

ASLIHAN AYDIN

Bursa İkinci El Oto Galericileri Çarşısı (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, ikinci el otomobil almanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Hazar, sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi. İkinci el otomobil pazarında 5-6 aydır durgunluk yaşandığını ifade eden Hazar, ”Fiyatlarda nisan ve mayıs ayları ile birlikte talep ve fiyat artabilir. Fiyat ve çeşitlilik açısından bakıldığında şu sıralar araç almanın tam zamanı. İkinci el araç almayı düşünenler bu fırsatı kaçırmasınlar” diye konuştu. ÖTV zammından ikinci el araç piyasasının etkilenmediğini kaydeden Hazar, ”Satışa çıkarılanların yüzde 95’ini 1.6 motora sahip araçlar oluşturuyor. Söz konusu araçlar kapsam dışı olduğu için zamdan etkilenmedik. Fiyatlarımız 1 yıldır aynı seviyede” ifadelerini kullandı.

DÖVİZ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Döviz kuru ve altındaki yüksek seyrin iki el piyasasına yansımasının olumsuz olduğunu anlatan Hazar, “Vatandaş araç alacaksa, eskiden dövizini veya altınını bozduruyordu. Ama yükseliş nedeniyle insanlar söz konusu yatırım araçlarından vazgeçmiyor, bozdurma yoluna gitmiyor. Daha da yükselebilir diye düşünüyorlar. Bu durum ikinci ele talebi azalttı” diye konuştu.

ŞİRKETLER DE ARAÇLARINI DEĞİŞTİRMEDİ

Rasim Hazar, ikinci el piyasasındaki durgunluğun Türkiye’nin son durumundan kaynaklandığını yineleyerek, “Vatandaş önünü göremiyor. Savaş tehdidi altında yaşıyoruz. İnsanlar bu olayları gördüğü için alım yapmaktan kaçınıyor” dedi. Her yıl yılbaşı öncesi şirketlerin ellerindeki araçlarını satışa çıkarttığını dile getiren Hazar, “Bu defa o da olmadı. Şirketler araçlarını değiştirmedi, yenileme önceki yılların çok altında kaldı” ifadelerini kullandı.

2016’DA SIFIR ARAÇ DAHA ÇOK İLGİ GÖRDÜ

Rasim Hazar, noterlerden aldıkları bilgiye göre 2016 yılında Bursa’da ilçeler dahil olmak üzere toplamda 150-160 bin civarında birinci ve ikinci el araç satıldığını kaydetti. 2016 yılında sıfır araçların daha fazla ilgi gördüğünü ifade eden Hazar, “Yıl içinde kampanyalar yapıldı. Ayrıca ÖTV artışının zamma neden olacağı korkusu, vatandaşları sıfır araç alımına yöneltti. İlgi sıfır araçlara kaydı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X