Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terlemeyle vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olamayabileceğine dikkat çeken Akan, “Ortamdaki nem oranı yüksekse terlemeyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Aşırı sıcaklarda oluşabilecek sıvı kaybı, kan basıncını arttırabilir. Bu nedenle sıvı kaybına bağlı olarak yatkınlığı olan kişilerde hipertansiyon ortaya çıkabilir veya mevcut yüksek tansiyon daha da yükselebilir” diye konuştu.
“SERİN ORTAMLARDA KALIN”…
Kalp ve hipertansiyon hastalarının yüksek sıcaklıklarda serin ortamları tercih etmesi gerektiğini dile getiren Akan, “Sıcak saatlerde serin ortamlarda kalmayı tercih etmelidirler. Klimalı ortam ideal ama her zaman mümkün olmayabilir. Ancak kısa sürelerle bile olsa serin bir ortamda oturmak çok faydalıdır.
Çok sıkmayan, açık renkli, hafif elbiseler tercih edilmelidir. Kalp hastaları aynı zamanda doktor kontrollerini sıklaştırmalı, sıvı kaybını önleyebilmek için günde en az 8 ile 10 bardak su içmelidirler. Sıcak havalarda yeterli ve dengeli beslenmeye de dikkat edilmeli. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, bunun yerine sebze ve meyve tüketilmelidir” dedi.