İlahileri dillerde, ama kabri binaların arasında

Genellikle Yunus Emre ile onu karıştırıyorlar. Örneğin, herkesin bildiği ve söylediği “Şol Cennetin Irmakları” ve “Sordum Sarı Çiçeğe” gibi ilahilerle “Dertli dolap” gibi şiirlerin Yunus Emre’ye ait olduğu sanılıyor.

İlahileri dillerde, ama kabri binaların arasında

Değerli gazeteci Ahmet Emin Yılmaz’ın Olay Gazetesi’ndeki köşe yazısında özellikle Bursalılar için çok önemli bir başlık var. Bursalı bir sufi şair Aşık Yunus…

Herkesin bildiği ‘Şol Cennetin Irmakları’ ve ‘Sordum Sarı Çiçeğe’ gibi ilahiler aslında sufi şair Aşık Yunus’a ait. İlahileri dillerde ama, kabri iki bina arasına sıkışıp kalmış durumda.

İşte Ahmet Emin Yılmaz’ın köşe yazısındaki o bölüm:

“Genellikle Yunus Emre ile onu karıştırıyorlar. Örneğin, herkesin bildiği ve söylediği “Şol cennetin ırmakları” ve “Sordum sarıçiçeğe” gibi ilahilerle “Dertli dolap” gibi şiirlerin Yunus Emre’ye ait olduğu sanılıyor.

Oysa…

Bu ilahiler ve şiirler, 1240-1321 yıllarında yaşayan Yunus Emre’ye değil, ondan 1 asır sonra Bursa’da yaşayıp 1439 yılında Bursa’da vefat eden ve kabri de Bursa’da olan, sufi şair Aşık Yunus’a ait.

Ne var ki…

İlahileri dillerde olsa da, Aşık Yunus’un kabri gözlerden uzakta. Çünkü, Şible Mahallesi Karamazak Sokak’taki 12 ve 14 numaralı apartmanların arasında bulunan havalandırma boşluğu gibi bir boşluğa sıkışıp kalmış.

O bakımdan…

İki bina arasından yarım metrelik geçitle ulaşılan, dört yanı apartmanlarla çevrili Aşık Yunus’un kabri birazcık ilgi istiyor.

Hem de…

Mübarek ramazan ayının ilk gününde, camilerden ilahileri yükselirken Bursalı bir sufi şair olarak dua da bekliyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X