İlerleme raporu sil baştan

Avrupa Komisyonu ekim ayında yayınlamayı öngördüğü ‘Türkiye İlerleme Raporu’nu yeniden kaleme alıyor. Raporun ana ekseni 15 Temmuz darbe girişimi, OHAL ve FETÖ ile mücadele oluşturuyor.

İlerleme raporu sil baştan

Avrupa Birliği’ne yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Avrupa Komisyonu’nun ekim ayında yayınlayacağı ‘Türkiye İlerleme Raporu’nun ana ekseni değişiyor. 

Kasım 2015’ten beri düzenli bir şekilde güncellenen raporda Sığınmacı Anlaşması, Vize Muafiyeti ve  Terörle Mücadele Kanunu yer alıyordu. Ekim ayında yayınlanacak ‘Türkiye İlerleme Raporu’nda ise 15 Temmuz Darbe Girişimi, OHAL ve FETÖ ile Mücadele gibi konular yer alacak. Türkiye’nin bir darbe teşebbüsüyle karşı karşıya  kaldığı ve ardından OHAL ilen ettiği raporda belirtiliyor. OHAL uygulamasında, Türkiye’nin Fransa’da olduğu gibi  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin uygulanmasını askıya aldığı vurgulanıyor.

 

KUVVET KOMUTANLARI YOK

AB’ye yakın kaynaklardarbe girişiminin ordu içindeki FETÖ üyeleri önderliğinde yapıldığını diye getirerek, ordunun komuta zincirinin  bu girişime katılmadığına dikkat çekti. 

Türk halkının da darbe  girişimine karşı olduğu ve sokaklarda darbe girişimine tepki gösterdiğinin altı çizildi. FETÖ’nün terör örgütü olup olmadığını tartışan AB yetkilileri, bu konunun Slovakya’nın başkenti Bratislava’da 2-3 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan gayri resmi AB Dışişileri Bakanları Toplantısı’nda  gündeme geleceğini söylüyor. Toplantıya Türkiye adına katılacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kapsamlı bir FETÖ dosyasını Avrupalı mevkidaşlarına sunması öngörülüyor.

 

Öte yandan AB Güvenlik Politikaları Komitesi, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimini görüşmek üzere dün Brüksel’de toplandı. Toplantıda ayrıca Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşma süreci, Avrupa Birliği ilişkileri ve sığınmacı anlaşması ele alındı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X