İlk gerilim

ABD ve Rusya, Trump döneminde ilk kez karşı karşıya geldi. Trump, Suriye’de güvenli bölgeler oluşturacaklarını açıkladı. Putin, böyle bir adımın tüm olası sonuçlarının hesaplanması gerektiği konusunda uyardı.

İlk gerilim

ABD’nin yeni başkan Donald Trump döneminde nasıl bir Suriye politikası  izleyeceği merak ediliyordu.

İlk net diyebileceğimiz  mesaj dün geldi ve Trump Suriye’de güvenli bölgeler oluşturacağını duyurdu. Konu yıllardır Türkiye’nin dile getirdiği bir öneriydi. Ancak Amerikalıların sözünü ettiği  güvenli bölgelerle ilgili olarak, ‘ nasıl, nerede ve ne zaman?’ sorularının yanıtları şimdilik meçhul.

Trump, göreve gelmesinin ardından verdiği ilk röportajda Suriye’de 6 yıldır süren svaşa da değindi. Trump, ‘Suriye’de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağız. Bence Avrupa milyonlarca insanını Almanya ve diğer ülkelere alınmasına  izin vermekle büyük bir hata yaptı. Şimdi orada olan şey tam bir felaket’ dedi. ABD başkanı buna çözüm olarak da güvenli bölgeleri gösterdi.

BASINA SIZDI

Suriye’de güvenli bölgeler kurulması içih hazırlanan karar taslağı, Donald Trump’ın özel bir tv kanalına yaptığı açıklamadan saatler önce basına sızdı. ‘Yabancıların Terörist Saldırılarılarından Ülkeyi Korumak’ başlakılı taslağın 6. Maddesi’nde, Suriye halkının korunması için güvenli bilgeler oluşturulması öngörülüyor.

Taslak metne göre, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Baknlğı’ndan Suriye ile komşu devletlerle güvenli bölge oluşturulması için 90 gün içerisinde bir plan oluşturulması istenecek. Taslakta güvenli bölge kurulması istenen ülkelerin adı yer almıyor. Güvenli bölgelerin nereye kurulacağı ve hangi güçlerin koruyaçağı hakkında da bir bilgi bulunmuyor.

Trump seçim kampayası sırasında güvenli bölgelnin maliyetini Körfez ülekelirine karşılatacağını söylemişti.

TÜRKİYE ÖNERMİŞTİ…

Suriye’de güvenli bölgeler kurulmasının ABD’nin iç savaşta daha fazla rol almasına yol açabileceği bilirtiliyor.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündene getirdiği güvenli bölge önerisi, Obama yönetimi tarafından sıcak karşılanmamaıştı. 

KREMLİN’DEN UYARI

Suriye’de güvenli bölgeler kurma planına Rusya’dan jet yanıt geldi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada, Trump’ın bu planı açıklamadan önce Rusya ile kesinlikle bir teması olmadığını ve fikir alışverişinde bulunmadığını söyledi.

Peskov, ‘Amerikalı partnerlerimiz bize danışmadı’dedi. Peskov ayrıca bu planın Suniyeli sığınmacıların durumunun kötüleştirmemesinin önemine dikkat çetkti. Peskov tüm olası sonuçların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Trump’ın açıklamasıyla ilgili Ankara da bir değerlendirme yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, ‘Türkiye uzun süredir dile getiriyordu. Netleşince bakacağız, takip ediyoruz’ diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X