İlk icraatı bazilikaya dalış oldu

İznik’e kaymakam olarak atanan Ali Hamza Pehlivan, ayağının tozuyla geçtiğimiz yılın en önemli 10 arkeolojik keşfi arasına giren İznik Gölü’ndeki bazilikaya dalış yaptı. Beraberinde Belediye Başkanı Osman Sargın ve Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Baş

İlk icraatı bazilikaya dalış oldu

Hayri Şen-İznik

Pehlivan, Sargın ve Şahin üçlüsü, giydikleri dalış kıyafetleri ile geçtiğimiz yılın en önemli 10 arkeolojik keşfi arasında yer alan sualtında ki bazilikaya sabah 07.00’da dalış yaptı. Ekip, bazilikayı sualtında görebilmek için görevli dalgıçlardan  kısa bir dalış yardımı aldı. Su altında 15 dakika kalarak bazilikayı inceleme şansına sahip olan Pehlivan ve Sargın’ın sudan çıkışlarında hayli heyecanlı oldukları gözlendi.

Kaymakam Pehlivan, dalış öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada “Bilindiği üzere İznik’e geleli henüz bir hafta oldu. Başta belediye başkanımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardan İznik hakkında bilgiler almaya ve tanımaya çalışıyorum. Bize bahsedilen konuların içerisinde en önemlisinin İznik Gölü’nde bulunan bazilika olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. Bugün burada başta Büyükşehir belediye desteği ve Kültür Bakanlığımızın izinleriyle ön hazırlık çalışması başlatıldığını görmekteyiz. Bazilikanın araştırmasını Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığındaki 25 kişilik sualtı arkeoloji ekibi yapmakta” dedi.

BAZİLİKA DÜNYA TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Sualtında bulunan bazilikanın başta İznik, Türkiye ve dünya için önem arz edeceğini vurgulayan Pehlivan, “Bu sayede ilklerin yaşanabileceği projeler söz konusu. Bunun heyecanı bizlere yansımış durumda. O heyecanla İznik’e gelişimizin ilk haftasında bizzat görme fırsatı bulduk. Bazilikadaki çalışma tamamlandığında inanıyorum ki çok önemli getirileri olacaktır. Her şeyden önce binlerce yıllık bir eser ortaya çıkarılacak. Bu da hem Türkiye’deki vatandaşlarımıza hem de dünya vatandaşlarına açılmış olacak. Burada en önemli husus bu işin su altında gerçekleştirilecek olmasıdır. Su üstünde değil de tamamlandığında bizzat insanların sualtında görebilecekleri bir eser ortaya çıkarılacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X