İlk sığınmacı grubu Türkiye’ye geldi

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Yunanistan’dan gönderilen ilk göçmen grubu İzmir’e geldi.

İlk sığınmacı grubu Türkiye’ye geldi

Anlaşma çerçevesinde 20 Mart sonrası Yunanistan’a geçen ve iadesi yapılacak ilk göçmen grubu, Midilli Adası’ndan “Nazlı Jale” ve “Lesvos” adlı teknelerle Dikili Limanı’na getirildi. 

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekiplerinin kurduğu çadırlarda parmak izleri alınarak kayıt işlemleri yapılan sığınmacılar, eşyalarıyla x-ray cihazından geçirilerek otobüslere bindirildi ve kalacakları kamplara sevk edildi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki sığınmacıların geri kabulüne ilişkin anlaşma kapsamında, Yunanistan’ın Midilli adasındaki bir grup göçmen tekneyle İzmir’in Dikili ilçesine getirildi. (Fotoğraf: Evren Atalay)Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki sığınmacıların geri kabulüne ilişkin anlaşma kapsamında, Yunanistan’ın Midilli adasındaki bir grup göçmen tekneyle İzmir’in Dikili ilçesine getirildi. (Fotoğraf: Evren Atalay)

İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros da çalışmaları yerinde inceledi.

“Yemek için 3 saat bekliyorduk”

İadesi yapılan Pakistan uyruklu göçmen Mohammed Javed, AA muhabirine yaptığı açıklamada,”Kesinlikle geri gideceğim, ülkeme gitmek istemiyorum. Yunanistan’daki polisler bize iyi davranmıyorlardı, 3 saat kuyrukta bekliyorduk bir yemek alabilmek için. Burada polisler bize iyi davranıyor bir sıkıntı yaşamadık” dedi. 

Pakistan uyruklu göçmen Abdur Rauf Araı ise Türkiye’de daha önce de kaldığını o dönemde herkesin kendisine iyi davrandığını söyledi. 

“Sığınma talebinde bulunmayanlardan seçildiler”

Öte yandan Yunanistan’ın sığınmacılardan sorumlu polis şefi Teğmen Zaharoula Çirigoti, Dikili’ye Midilli Adası’ndan 138 ve Sakız Adası’ndan 66 olmak üzere toplam 204 kişinin gönderildiği ifade etti.

Midilli’den geri gönderilen 136 göçmen arasında çoğunluğu Pakistan olmak üzere Bangladeş ve Sri Lanka uyruklu göçmenlerin bulunduğunu, gönüllü olarak Türkiye’ye dönmek isteyen 2 Suriyeli’nin de grup içinde yer aldığını bildiren Çirigoti, Suriyeliler’den birinin babasının vefatı üzerine, diğerinin ise ailesine ulaşmak amacıyla dönme talebinde bulunduğunu dile getirdi.

Frontex Sözcüsü Ewa Moncure de yaptığı açıklamada göçmenlerin sığınma talebinde bulunmayanlar arasından seçildiğini dile getirerek, “Tüm hukuksal işlemlerden geçirildiler. Şu an teknelerde bulunanların hepsi sığınma talebinde bulunma şansına sahiptiler” diye konuştu.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, gün içinde Sakız Adası’ndan gelecek tekneyle birlikte Suriye, Pakistan, Lübnan, İran, Bangladeş, Afganistan, Sri Lanka, Kongo ve Mısır uyruklu toplam 202 göçmen Dikili Limanı’na giriş yapacak.

İzmir Valisi Toprak: Transfer, bir olumsuzluk olmadan gerçekleştiriliyor

Gazetecilere açıklama yapan İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde bugün 3 gemiyle gönderilen 202 kişinin işlemlerinin yapılacağını belirtti.

Toprak, “Şu anda ilk geminin gelmesinin ardından transfer, bir olumsuzluk olmadan, gelenlerin hak ve hukuku, insani muameleler de dahil olmak üzere her türlü alt yapı içerisinde gerçekleştiriliyor.” dedi.

Sığınmacılar Geri Gönderme Merkezi’ne yerleştirilmek üzere yola çıktı

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde, Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan getirilen sığınmacıların yerleştirilmesi planlanan Kırklareli’deki merkezde hazırlık çalışmaları sürüyor.

Dikili’ye getirilen sığınmacıların, kayıt işlemleri ve sağlık kontrollerinin yapılması ardından 750 kişi kapasiteli Pehlivanköy ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi’ne yerleştirilmek üzere yola çıktı.

Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezinde kalan 22 kaçak ve sığınmacı da otobüsle Adana, Antalya ve Kocaeli’ne gönderildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X