IMF büyüme beklentisini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,9’a düşürürken, işsizlik ve enflasyon tahminlerini de yukarı yönlü revize etti.

IMF büyüme beklentisini düşürdü

IMF’nin yılda iki kez hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ekim 2015 sayısı dün yayımlandı. Raporda, dünya ekonomisine yönelik risklerin düşen emtia fiyatları ve artan finansal dalgalanmalar ile yükseldiği belirtilirken, kürüsel büyüme tahminleri 2015 için yüzde 3,3’den yüzde 3,1’e ve 2016 için yüzde 3,8’den yüzde 3,6’ya indirildi. IMF, bununla birlikte gelişmiş ülkelere yönelik 2015 ve 2016 yılı büyüme beklentilerini de sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 2,2’ye revize etti. Söz konusu tahminler, temmuz ayından güncellenen raporda yüzde 2,1 ve yüzde 2,4 olarak öngörülmüştü.

ÜST ÜSTE 5 YILDIR

Diğer taraftan, Türkiye’yi de içeren yükselen piyasa ekonomilerinin yavaşlamaya devam ettiğine işaret eden IMF, ”Yükselen piyasa ekonomilerine yönelik büyüme beklentileri ülkeler ve bölgeler arasında farklılık gösteriyor, ancak genel görünüm 5 yıldır üst üste düşmeye devam eden büyümeyle birlikte zayıflıyor. Bu durum, petrol üreticilerinin daha yavaş büyümesi, Çin’de ithalat ağırlıklı yatırımlara bağımlılığın azalmasıyla gelen yavaşlama, kredi ve yatırım patlamasından sonraki dengelenme süreci, diğer emtia ihracatçılarının zayıflayan görünümü ile jeopolitik gerilimler ve bazı ülkelerdeki yerel çatışmalar gibi faktörleri yansıtıyor” şeklinde görüş belirtti. 

IMF, ayrıca düşen sermaye girişlerinin de gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yönelik baskıyı artırdığına işaret ederken, bu gruba ilişkin 2015 büyüme beklentisini yüzde 4,2’den yüzde 4’e, 2016 projeksiyonunu da yüzde 4,7’den yüzde 4,5’e düşürdü.

GEREKÇE SİYASİ BELİRSİZLİK

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere de yer veren IMF, siyasi belirsizliğin iç talebi düşüreceğini savunarak, büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Buna göre, Türkiye’nin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2,9 büyümesi bekleniyor. Söz konusu oranlar, bir önceki raporda yüzde 3,1 ve yüzde 3,6 düzeyindeydi. IMF, aynı zamanda Türkiye’ye yönelik enflasyon tahminini 2015 için yüzde 6,6’dan yüzde 7,4’e ve 2016 içinse yüzde 6,5’den yüzde 7’ye çıkardı.

İŞSİZLİK YÜZDE 10,8’E ÇIKACAK

Cari açık dengesine (cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı) yönelik IMF tahminleri ise 2015 için yüzde -4,5 ve 2016 için yüzde -4,7 seviyesinde bulunuyor. Bu oranlar, önceki raporda yüzde -4,2 ve yüzde -4,8 olarak belirlenmişti. IMF, ayrıca geçen yıl yüzde 9,9 seviyesindeki işsizlik oranının bu yıl yüzde 10,8’e ve gelecek yıl yüzde 11,6’ya yükseleceğini öngörüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X