IMF büyüme beklentisini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıla ilişkin küresel büyüme beklentisini ABD ekonomisinin ilk çeyrekte gösterdiği zayıflık nedeniyle yüzde 3,5’ten yüzde 3,3’e düşürdü.

IMF büyüme beklentisini düşürdü

IMF’nin güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda yer alan tahminlere göre, küresel ekonomi 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla yüzde 3,3 ve 3,8 büyüyecek. 

Söz konusu oranlar, nisan ayında yayımlanan bir önceki raporda yüzde 3,5 ve yüzde 3,8 seviyesindeydi. IMF, gelişmiş ülkelere yönelik 2015 büyüme beklentisini de yüzde 2,4’ten yüzde 2,1’e çekerken, bu ülkelerin büyüme performansının elverişli finansal şartlar, düşük enerji fiyatları ve iyileşen işgücü piyasası sayesinde kademeli olarak artacağı öngörüsünde bulundu. Kuruluş, gelişmiş ülkelerin gelecek yıl ise yüzde 2,4 büyümesini bekliyor.

YÜKSELEN PİYASALAR

Öte yandan, Türkiye’yi de içeren yükselen piyasa ekonomilerinin yavaşlamaya devam ettiğine işaret eden IMF, raporunda ”Yükselen piyasa ekonomilerinde devam eden yavaşlama, düşük emtia fiyatları, sıkılaşan finansal şartlar, yapısal darboğazlar, Çin’in yeniden dengelenmesi ve jeopolitik faktörlerle ilgili ekonomik sıkıntılar gibi gelişmeleri yansıtıyor. Zor durumda olan bazı ülkelerde artan ekonomik aktivite, büyümenin 2016’da hızlanmasını sağlayacak” tespitine yer verdi. 

IMF, adı geçen ülke grubuna ilişkin 2015 büyüme beklentisini yüzde 4,3’ten yüzde 4,2’ye revize ederken, 2016 projeksiyonunu yüzde 4,7’de sabit bıraktı. IMF raporunda, Türkiye’ye ilişkin herhangi bir değerlendirmeye yer vermedi. Fon, önceki raporunda Türkiye ile ilgili bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3,4’ten yüzde 3,1’e çekmiş, gelecek yıla ilişkin tahminini de yüzde 3,4’ten yüzde 3,6’ya yükseltmişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X