İncir üreticisi tedirgin

Mudanya’nın önemli ihraç ürünlerinin başında gelen incirde bu sezon ihraç fiyatının belirlenememesi üreticiyi tedirgin ediyor.

İncir üreticisi tedirgin

ÖMER BİLİK

Türkiye’nin ihraç ürünlerinin başında gelen incirde ihraç fiyatının bir türlü açıklanmaması özellikle Mudanya’daki  üreticiyi endişelendirdi.

 İncirde halen iç piyasada Mudanya’dan İstanbul haline giden incirlerde fiyatın ortalama 3-4 lira olduğunu söyleyen Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner ihracat fiyatlarının açıklanabilmesi için İhracatçılar Birliği’nden haber beklediklerini belirtirken, 5 Ağustos’ta yapılması gereken toplantının da gelen telefon haberiyle ileri bir tarihe ertelendiğini öğrendiklerini söyledi. 

UZUN ÖMÜRLÜ DEĞİL

İncir mahsulünün dayanma gücünün çok az olduğunu bu nedenle de ihracat için ağaçlarda olduğundan fazla olgunlaşma yaptığını da hatırlatan incir üreticileri ihracat yapacak firmaların bir an önce harekete geçip fiyat belirlemesinin ardından incirleri almaları gerektiğini belirttiler. Yörükali Mahallesi’ndeki incir üreticileri geçtiğimiz yıl rekoltenin yüksek olduğunu, bu yıl kış aylarında yaşanan don olaylarından incir ağaçlarının büyük zarar gördüğünü ve bu yıl rekoltenin düşük olduğunu ifade ettiler.

İLAÇ KULLANILMADI

Bu yıl alıcı firmaların incirde ilaç kullanılmamasını istediğini,  bunu da yerine getirdiklerini anlatan üreticiler, incirin kalitesini de artırdıklarını öne sürdü. Üreticiler, alıcı firmalar tarafından önceki gün alımların başladığını ancak fiyatının 3-4 TL olmasından dolayı tedirgin olduklarını  dile getirdiler. İncir üreticileri alım yapan firmaların kazanç sağlamalarının normal olduğunu ancak kendilerine de ürünün kaliteli olmasından dolayı hakları olan en az 5-6 liralık fiyatın verilmesini beklediklerini belirttiler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X