‘İncirlik krizi’ne formül arayışı

Almanya ‘İncirlik krizi’ni sonlandırmanın yollarını arıyor. Önce Berlin’in, ‘soykırım’ kararına mesafeli durduğunu’ açıklayacağı öne sürüldü. Ancak Alman hükümeti bunu reddetti.

‘İncirlik krizi’ne formül arayışı

Alman Meclisi’nin (Bundestag) 1915 Olayları’nı ‘soykırım’ olarak tanıyan kararına yönelik dün Berlin’den peş peşe açıklamala geldi. 

Söz konusu yasanın 2 Haziran’da kabul edilmesinin ardından Ankara’yla Berlin’in ilişkileri gerilmiş, Türkiye Alman parlamenterlerin İncirlik Hava Üssü’ndeki askerlerini ziyaretini engellemişti.

Ancak Alman Der Spiegel Dergisi, dün hükümetin Türkiye’ye bir jest olarak, ‘Bundestag’ın ‘Ermeni soykırımı’ kararına mesafeli durduğunu’ açıklayacağını iddia etti. Haberde, Dışişleri Bakanı Steinmeier’in bu rolü üstlenmek istemediği, Başbakan Angela Merkel’in bunu açıklamasının ise söz konusu olmadığı belirtildi.

GERİ ADIM YOK

Alman basınına yansıyan iddiaların ardından dün kameralar karşısına geçen Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, haberdeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. ‘Alman hükmeti Federal Meclis’in Ermeni soykırımı kararından geri adım atmıyor’dedi. Sözcü ayrıca alınan bu kararla aralarına mesafe konulmasına ilişkin hiçbir konuşma olamayacağını söyledi.

BAĞLAYICI DEĞİL AMA

Bir açıklama da Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’den geldi. NATO Dışişleri Bakanları’nın Berlin’deki toplantısının kapanışı nedeniyle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le ortak basın toplantısında konuşan Steinmeier, ‘Bu konuda Alman Meclisi de açıklama yaptı. Alman Meclisi’nin siyasi konularda her türlü kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi’nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor’ dedi.

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthias Schaefer ise, Steinmeier’ın sözlerine açıklık getirdi. Sözcü, ‘Sayın Steinmeier Federal Meclis’in Ermeni soykırım tasarısının ardında durmuştur, durmaya da devam edecektir’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X