İndirim yarışı tüketiciye yaradı

Giyim mağazaları kış yarısında indirim yarışına girdi, yüzde 50’ye varan oranlarda düşen etiketleri gören vatandaşlar çarşıya akın etti. En çok talep kaban ve monta.

İndirim yarışı tüketiciye yaradı

ASLIHAN AYDIN

Mağazalarıda başlayan indirimler piyasayı hareketlendirdi. Çarşı esnafı ve Alışveriş Merkezleri (AVM) sürümden kazanarak, stoklarını eritmeye çalışıyor. Kış sezonu indirimleri başladı. 

Uzun Çarşı’da neredeyse tüm mağazalarda indirime gidildi. Yüzde 20 ile 50 arası yapılan indirimler satışları artırırken, sezonda satış yapamamaktan yakınan çarşı esnafı sürümden kazanmayı amaçlıyor. AVM’lerde ise ikinci indirim dönemi başladı. 

İsmi vermek istemeyen bir AVM yetkilisi, sezonun çok iyi geçmediğini söyledi. Kar marjlarını etkileyen en önemli faktörün sezon başı olduğunun altını çizen yetkili, “Sezon başı satışlar iyi değildi. Aynı zamanda asgari ücretin yüzde 30 artışı da karları etkiledi. Durum pek iyi değil” şeklinde görüş belirtti.

YÜKSEK FİYATLA GİRİLİYOR

Tüm piyasanın indirim odaklı hale geldiğini kaydeden yetkili, “Piyasanın en büyük hatası bu oldu. Kim daha çok indirim yapacak yarışına girildi. Maalesef indirime direnemeyen bazı firmalar da, fiyatlarla oyunuyor. Mesela yüksek fiyatlarla sezona girip, sonrasında indirim yapılıyor. Lüks markalar da artık mart ayında orta kademe tüketiciye ulaşmaya başladı. İndirim döneminde bu tip mağazalarda C segmentinde çok insan görürsünüz” diye konuştu. 

SEZON BAŞINDA ARAPLAR AYAKTA TUTTU

AVM’lerdeki mağazalarda ikinci indirim dönemine bu yıl daha erken girildiğini belirten yetkili, “Stok taşıma endişesi var. Bunun için de indirim yapıyor. İndirimi iyi kollayan, bir sonraki sezona ürününü bekleten müşteri karlı çıkıyor” dedi. 

‘Sezonu kurtaralım’ bakış açısıyla bugünlere gelindiğini dile getiren sektör temsilcisi, “Eskiden nisan, mayıs aylarından önce yeni sezon açılmazdı. Ama şimdi şubat sonuna kadar kaydı. Neden bu kadar erken derseniz, indirime daha erken girmek için” diye konuştu. Sezon başındaki satışları Arap turistlerin ayakta tuttuğunun altını çizen yetkili, satışların üçte birini onların oluşturduğunu vurguladı

İNTERNETİN ETKİSİ HİSSEDİLİYOR

İnternetin etkisini en fazla bu sezon hissettiklerini dile getiren sektör yetkilileri, “Özellikle mağazasında bir ürünü beğenip deneyen müşteriler gidip, internetten alıyorlar. Artık ev kadınları bile bu yolu tercih ediyor. İnternet satışlarında lojistik sıkıntısı da çözüldü, iki gün içinde istenilen ürün eve ulaşıyor” şeklinde görüş beyan ettiler. 

KAŞE VE KAŞMİR ÖN PLANDA

Daha çok orta ve alt gelir grubunun ilgi gösterdiği tarihi Uzun Çarşı da, indirimlerle hareketlendi. Akgün Konfeksiyon Çalışanı Büşra Zorci, sezonun durgun geçtiğini fakat indirimli etiketlerle satışların arttığını kaydetti. Kadın giyimde daha çok kışlık kaşe montların tercih edildiğini anlatan Zorci, “İndirimlerle sürümden kazanmayı amaçlıyoruz” dedi. 

Yüksel Giyim Mağaza Sorumlusu Kazım Yüksel ise yüzde 20-30 oranında indirim yaptıklarını, işlerinin iyi gittiğini söyledi. Yüksel, erkek giyimde en çok kaşmir ve kapitone tarzı montlar satıldığını kaydetti. 

ELİMİZDEKİLERİ ERİTMEYE ÇALIŞIYORUZ

Uzun Çarşı faaliyet gösteren Zümrüt Giyim’in çalışanlarından Gökay Şensoy, kış sezonunun geçen yıl daha hareketli olduğunu hatırlattı. Yüzde 40 indirim yaptıklarını ifade eden Şensoy, “Sezon bitmemesine rağmen elimizdeki malı eritmeye çalışıyoruz. Dolar arttı, dolayısıyla kumaşın fiyatı da arttı. Ama bunu müşteriye anlatamıyoruz. Geçen yıl fiyatı bu kadar düşürmemiştik” diye konuştu. Flaş Gömlekleri Satış Sorumlusu Engin Acar da, yılbaşından sonra satışların durduğunu, ama bir haftadır hareketlenme olduğunu kaydetti. 

Acar, “Yüzde 40’a varan indirimler mevcut.  30 liralık kazaklar 20 liraya, kışlık gömlekler 30 liradan 15-20 liraya düştü. Elimizde kalmasın diye indirdik. İndirimden umudumuz var” ifadelerini kullandı. Koray Spor Mağaza Çalışanı Ramazan Eren ise indirimlerle birlikte satışların artığını vurgulayarak, “Botlarda yüzde 30-40 indirim var. Bu yıl özellikle zincirli botlar moda; görsellik ön planda tutuldu. Deriler de revaçta” diye konuştu.   

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X