İnegöl Belediyesi’nden yeşil geleceğe güçlü adımlar

İnegöl Belediyesi, çevre dostu projeleriyle dikkat çekiyor. Güneş enerjisi santralleri, hava emisyon ölçüm istasyonları, atık dönüşüm çalışmaları, yeşil alan ve ağaçlandırma çalışmaları ile sürdürülebilir şehircilik adımlarıyla doğaya duyarlı belediyecilik anlayışı hem çevreye hem geleceğe ışık oluyor.

İnegöl Belediyesi’nden yeşil geleceğe güçlü adımlar

Çevreci yatırımlarıyla öne çıkan İnegöl Belediyesi, çevre ve iklim dostu projelerle sürdürülebilir şehircilik alanında örnek gösterilen çalışmalar ortaya koyuyor. Kamu binalarında enerji verimliliğini artıran Yeşil Bina Sertifikası (YES-TR), Modern Hayvan Pazarı çatısında uygulanan ve kurumun tüm enerji ihtiyacını karşılayacak olan GES Projesi, Hava Emisyon Ölçüm İstasyonları ile hava kalitesinin düzenli olarak izlenmesi ve gerekli müdahalelerin yapılması, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP), atık yönetimi uygulamaları, aynı zamanda yeşil alan ve ağaçlandırma çalışmalarıyla kent ekosistemini güçlendiren adımlar ve çevreci Ar-Ge projeleriyle İnegöl’de doğaya duyarlı bir gelecek inşa ediliyor.

7 adımda yeşil gelecek

Amaçlarının temiz bir çevre ve sürdürülebilir bir kent olduğunu ifade eden İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, kurumun sürdürülebilirlik ve yeşil enerji alanındaki çalışmalarını anlattı. İnegöl Belediyesi olarak Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik kapsamında pek çok çalışmaları olduğunu belirten Başkan Taban, “Yeşil Bina Sertifikası (YES-TR), Hayvan Pazarı GES Uygulaması, Hava Emisyon Ölçüm İstasyonları, Yeşil Alan ve Ağaçlandırma Çalışmaları, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP), Atık Yönetimi Uygulamaları ve Ar-Ge Projelerimiz bu çalışmaların çatısı konumundaki başlıklarımız” dedi.

İnegöl Belediyesi hizmet binası Yeşil Bina Sertifikası aldı

2023 yılının sonundan itibaren Yeni Belediye Hizmet Binasında hizmet vermeye başladıklarını hatırlatan Başkan Alper Taban, “Yeni binamızı tasarlarken ve inşa ederken Yeşil Sertifikalı Bina şartlarına göre yaptık. Yeşil sertifikalı binalar YES-TR sertifikası ile belgelendirilmektedir. YES-TR Sertifikası, ulusal bir Yeşil Bina Sertifikasyon sistemidir. Bu sertifika, binaların sürdürülebilirlik kapsamında değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi için kullanılır. Yeşil Sertifika, binaların çevresel etkilerini azaltmayı hedefleyen bir dizi kriter ve standart setine dayanır. Bu kriterler arasında enerji verimliliği, su kullanımı, atık yönetimi ve inovasyon gibi konular bulunuyor. Sertifika, bir binanın bu kriterlerini ne ölçüde karşıladığını belirler ve bu da binanın yeşil statüsünü belirliyor” dedi.

Kurumun tüm enerjisi güneşten karşılanacak

Yeşil enerji ve sürdürülebilirlik adımlarından birinin kurumun tüm enerji ihtiyacını güneşten sağlayacak olan Hayvan Pazarı Güneş Enerjisi Sistemi Projesi olduğunu hatırlatan Başkan Taban, “Alibeyköy Mahallemizde bulunan Hayvan Pazarımızın çatısına Güneş Enerji Sistemi kurulumu gerçekleştiriyoruz. Çatı alanımız 14 bin m2. Bunun 11 bin 200 m2’sinde panel kurulumları yapılıyor. Toplamda 3.248 adet panel kurulacak. Buradan elde edilen enerjiyle kurumumuzun tüm birimlerinin ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. GES projesi 1 yılda 1768 ton karbondioksit salınımını engellemiş olacak. Bu miktar da 1 yılda 147 bin 345 adet ağacın karbondioksit emilimine denk gelmektedir” diye konuştu.

Hava kalitesi anlık olarak takip ediliyor

Başkan Alper Taban, sanayi şehri İnegöl’de bu alanda hayata geçirilen önemli çalışmalardan birinin de Hava Emisyon Ölçüm İstasyonları olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “İnegöl bir sanayi kenti. Sanayi kaynaklı zararların insan, hayvan ve bitkiler üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesini sağlamayı temel görevlerimizin arasında görüyoruz. 2021 yılından itibaren şehrin çeşitli bölgelerinde 7 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonuyla İnegöl’ün hava kalitesini anlık takip etmeye başladık. Hava kalitesi ölçüm istasyonlarının oluşturulmasının temel nedenleri; halk sağlığını korumak, sürdürülebilir çevre politikalarını oluşturmak, yaşanılabilir bir çevre oluşturulması ve kentsel planlama ve trafik düzenlemesi ile sanayiden kaynaklı hava kirliliğinin takibi. Bu kapsamda mahalli çevre kurulunda katı yakıt yakma yasağı getirilmiş olup, sanayi kuruluşlarında ısınma kaynaklı emisyonlar ile ilgili denetimler yapmaktayız.”

default

İnegöl yeşil alan miktarında Türkiye ortalamasının üzerinde

Kurumun yeşil alan ve ağaçlandırma çalışmalarının da bu noktada önem arz ettiğini vurgulayan Başkan Taban, “Yeşil alanlar yüzey sıcaklıklarını düşürür ve ağaç ve bitki örtüsü buharlaşma yoluyla çevreyi serinletir. Bu sayede kent ısı adası etkisini azaltır. Ayrıca yeşil alanlar stres azaltır, yaşam kalitesini artırır ve çevre bilincini de geliştirir. Türkiye ortalamasında kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2,5 metrekare iken 2024 yılı itibariyle ilçemizde bu oran 3,88 metrekare olarak gerçekleşti. 2024 yılında Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından üretilen reorganize yeşil alan miktarı 29 bin 774 metrekare. Yine 2024 yılında 1.124 adet yetişkin ağaç dikildi. İnegöl’de 1 milyon 161 bin 377 metrekare yeşil alan bulunmaktadır” açıklamalarında bulundu.

SECAP çalışmaları

Sürdürülebilir Enerji Ve İklim Eylem Planı (SECAP) çalışmaları İnegöl Belediyesi olarak enerji ve iklim ile sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarından bağımsız olarak devam etmektedir. İnegöl Belediyesi olarak söz konusu planın hazırlanmasının gerekliliğinden ziyade uygulanma aşamasında daha çok faaliyet göstermekteyiz. SECAP hazırlanmasına gerekli olan kurumsal karbon ayak izinin çıkartılması, ısı adalarının belirlenmesi ve etkileri azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması, su yönetimi ile ilgili ölçüm ve analizlere başlamış bulunmaktayız. Tüm veri ve analizlerin sonuçlanmasından sonra söz konusu planımız yayınlanacaktır.”

Atıklar çevreyi kirletmeyecek şekilde bertaraf ediliyor

Başkan Taban, mobilya üretiminden kaynaklı atıkların üreticiler tarafından gelişigüzel olarak atılmasını engellemek, çevre kirliliğini en aza indirmek ve bölgemizdeki sanayicinin sürdürülebilir atık yönetimi hizmeti alabilmesi adına 2021 yılında “Tehlikesiz Sanayi Atığı Getirme Merkezi” oluşturduklarını söyledi. Bu merkez sayesinde çevreye gelişigüzel atılan atık miktarının neredeyse sıfıra indiğini kaydeden Taban, “Atık üreticisi atıklarını uygun ve makul bertaraf ücretleri ödeyerek merkeze getirmektedir. Ayrıca araç sorunu olan üreticinin adresinden de belediyemizin araçları ve personeli ile atıkları almaktayız. Atıkların rastgele çevreye atılması sonucu ortaya çıkan çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması faaliyetleri sırasında araçlardan kaynaklı emisyonların önüne geçildiği gibi işçilik ve zamandan büyük tasarruf sağlanmıştır. Söz konusu üretim atıklarını uygun olmayan sistemlerle yakılması engellenmiş, üreticinin büyük sorun olarak gördüğü atıkların yönetimi sürdürülebilir bir hale getirilmiştir. Tehlikesiz Sanayi Atığı Getirme Merkezinde yılda 3.000 tondan fazla endüstriyel atık toplanmaktadır.”

İnegöl’de atıklar kaynağında toplanıyor

Geri dönüşüm ve atık konusundaki önemli adımlardan birinin de evsel geri dönüşüm atıklarının kaynağında ayrıştırılması olduğunu belirten Alper Taban, şöyle devam etti: “Yeşil dönüşüm için geri dönüşümün önemi büyüktür. Bu kapsamda ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için 2021 yılı sonunda her haneye yaklaşık 100 bin adet geri dönüşüm kutusu dağıttık. Bu sayede ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması sürdürülebilir hale getirildi. Bursa ili içerisinde kişi başı ambalaj atığı toplama oranında lider durumdayız. Aylık 500 ton karışık ambalaj atığı evlerden kapı kapı toplanıyor. Söz konusu toplama faaliyetinde en az emisyon ve karbon ayak izine sahip belediye olma konusunda da lider olduğumuzu söyleyebilirim. 153 Çözüm Merkezimiz İnegöl sınırları içerisinde vatandaşın her türlü atık sorununu (moloz, atık pil, atık yağ, atık lastik vb.) ilgili birimlere yönlendirerek sonuca ulaştırıyor. Konu hakkında görevlendirilmiş birimlerimiz atıkları vatandaşın kapısından alarak atık getirme merkezinde stokmakta ve daha sonrasında ilgili geri kazanım veya bertaraf firmalarına göndermektedir. Bu faaliyeti kamu olarak yapmamız ticari işletmeler gibi kar marjına dayanmadığı için süreklilik arz etmektedir.”

AR-GE projeleri

“Atık yönetimi kapsamında endüstriyel atıkların enerji amaçlı geri kazanımı konusunda tamamen yenilikçi net sıfır emisyon ve karbon salınımı yapan teknolojiye sahip elektrik üretim tesisi planlarımızın arasında yer almaktadır. Ayrıca park, bahçe ve pazar atıkları gibi tamamen organik atıklardan sadece kompost üretmekle kalmayıp bölgede yapılan tarımın iklim değişikliğine uyumunu kolaylaştıracak her türlü sebze ve meyve üretiminde ihtiyaç duyulan su miktarını düşürecek organik gübre üretiminin Ar-Ge’si yapılmaktadır. Söz konusu Ar-Ge’den müspet sonuçlar alınması durumunda sadece İnegöl değil tüm ülke için faydalı bir ürün elde edilecektir.”

default

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X