İnegöl çiftçisine analiz laboratuvarı

İnegöl Ziraat odası tarafından İnegöl Belediyesi’ne ait arsa üzerinde 300 bin TL maliyet ile yaptırılan Toprak, Su ve Yaprak Analiz Laboratuvarı törenle açıldı.

İnegöl çiftçisine analiz laboratuvarı

Törene katılan Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin analiz sonuçlarıyla daha bilinçli tarım yaparak büyük mali külfetten kurtulacağını söyledi. 

Tarım ürünlerinin kalitesinin ve üretimin artması amacıyla hayata geçirilen laboratuvarın açılışında konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Toprağın hangi besine ihtiyacı olduğunu bu laboratuvarlar marifetiyle tespit ediyoruz. Hem mikro hem de makro analiz yapıyoruz.  Hedeflerimiz büyük. Çiftçimizin neye ihtiyacı varsa onu karşılamak durumundayız” dedi.

SİYAH İNCİR VE KESTANE

İngiliz kraliyet sofralarına giren Bursa siyah inciri ve dağ köylerinde yetişen Bursa kestanesinin de koruma altına alınması isteyen Bayraktar, tescillerinin yapılması gerektiğini ifade etti. 

Üreticilerin girdi maliyetlerinin de azaltılmasını isteyen Bayraktar, yapısal sorunların çözdüğünde Bursa’nın 2 milyon ton olan sebze üretimini ve 500 bin ton olan meyve üretimini de katlayacağını dile getirdi.

Bursa’nın sebze ve meyve üretiminde çok büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bursa ovalarını tamamen sulayamıyoruz. Bu bölgedeki barajların bitirilmesi lazım. Basınçlı sulama sistemlerini kullanmamız lazım. Bursa, İnegöl, İznik, Çayırköy ovaları çok önemli ovalar. Artık köyler mahalle oldu. Lütfen bu verimli tarım arazilerini imara açmayalım. Çocuklarımızın istikbali ile oynamayalım” diye konuştu. 

AZ MASRAF ÇOK KAZANÇ

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de, Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Laboratuvarı’nın bölge için büyük bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Laboratuvar sayesinde İnegöl’de verim ve kalite artışında büyük ilerleme sağlanmış olacağını kaydeden Çelik, çiftçinin daha az masrafla daha çok kazanacağını ifade etti. 

Çelik, “Toprak analizlerinin amacı, toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve o toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesidir. Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlaka gereklidir. 

Çiftçimizin bize getireceği numuneleri inceleyip kendisine sonuçlarını bildireceğiz. Böylelikle hem daha bilinçli tarım yapılacak hem de çiftçimiz büyük bir maddi külfetten kurtulacak” dedi. Çelik ayrıca, su örneklerinde uygulanan analizlerin de özellikle sulama suyu kalitesinin belirlenmesine yönelik olduğunu bildirdi. 

SU İYİ KULLANILMALI

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, sulu tarımın desteklendiği müddetçe üretimin zenginleşeceğini söyledi. Baraj ve gölet faaliyetleriyle ilgili bilgiler veren Şahin, suyun da çok iyi kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. 

ANALİZE İNDİRİM

Laboratuvarda analizlerin fiyatı 35 TL olarak belirlenirken, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Milletvekili Hüseyin Şahin ve Şemsi Bayraktar’ın talebiyle yapılacak analizlerin 2015 yılı boyunca yüzde 25 indirimli uygulanacağını bildirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X