İnegöl’de Abhazya – Gürcistan hareketliliği

Bursa’daki bir dizi temas ve ziyaretlerin ardından Ankara’ya dönerken İnegöl’e uğrayan Abhazya Özerk Cumhuriyeti Başkan vekili Vakhtang Kolbaia, Gürcistan Büyükelçisi İrakli Koplatadze ve beraberindeki heyet İnegöl’de misafir edildi.

İnegöl’de Abhazya – Gürcistan hareketliliği

Abhazya Özerk Cumhuriyeti Başkan vekili Vakhtang Kolbaia ile Gürcistan Büyükelçisi İrakli Koplatadze ve beraberindeki heyeti, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği yönetimi karşıladı. Orhan İnegöl Köftecisi’ndeki yemeğin ardından heyet İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği’ne geçerek vatandaşları ile buluştu.

Ziyarette konuşan İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, “Devlet Başkanı ve beraberindeki heyeti İnegöl’de ağırlamaktan dolayı mutluyuz” dedi.

“DOSTLUK GRUBU OLARAK 130 ÜLKE İLE İLİŞKİLERİMİZ VAR”

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, “İlişkilerimizin iki devlet arasında en üst seviyede ve olumlu bir şekilde seyrettiği ortadadır. İki ülkenin siyasi, kültürel, sportif ve diğer anlamda ilişkilerin gelişmesine katkı koymaya çalıştık. Güzel dostluklar kurduk. Abhaz Hükümet Başkanı ve Büyükelçi, Türkiye’nin çeşitli illerinde yapacağı ziyaretlerin bir ayağını da İnegöl’de gerçekleştirdiler. İlişkilerin daha da gelişmesine bu tür ziyaretler vesile oluyor. İnegöl, Türkiye’nin küçük bir örneği. İnegöl, kardeşlik hukukunun en üst seviyeye çıktığı bir yaşam merkezi. Birçok devlet başkanı şehrimizi ziyaret ediyor. Bu da İnegöl’ün kültürel ve ticari gücünü ortaya koyuyor. Enerji alanında ciddi işbirliğimiz var. Sanayi yatırımlarının Gürcistan’ın çeşitli bölgelerinde yapıldığını görüyoruz. Bu ilişkinin barış içerisinde sürüyor olması, Türkiye’nin kendi coğrafyasında bir barış havzası olmasına da destek sağlıyor. Kısmet olursa 1 Kasım seçimlerine gidiyoruz. Seçim sonrası inşallah bu ilişkileri devam ettireceğiz. Türkiye’nin parlamentolar arası dostluk grubu olarak 130 ülke ile ilişkilerimiz var. Sizleri burada görmek mutlu etti” dedi.

“DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLMESİ MÜMKÜNDÜR”

Gürcistan Büyükelçisi İrakli Koplatadze de, “Türkiye’de benim iki evim var. Bir evim Ankara’da, biri de İnegöl’de. Türkiye ile Gürcistan arasındaki dostluğun simgesi bu tür ziyaretler. Abhaz kardeşlerimiz zaman zaman Türkiye’ye göç etmiştir. Biz bunlarla dostluk kurmak için buradayız. İki ülke arası ilişkilerin dünyaya örnek gösterilmesi mümkündür. Ev sahipliğiniz için çok teşekkür ederim” dedi.

“ABHAZLAR VE GÜRCÜLER BİRLİKTE YAŞAMAK ZORUNDADIRLAR”

Abhazya Özerk Cumhuriyeti Başkan vekili Vakhtang Kolbaia da, “Burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu sıcak karşılamalı atmosfer için çok teşekkür ederim. Biz Abhazya Özerk Cumhuriyeti’nin temsilcileriyiz. Üç gündür Türkiye’deyiz. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na ziyaretlerde bulunduk. Bizim burada olmamız Abhaz halkına samimi olduğumuzun göstergesidir. 1992-1993 yılları arasında Abhazya’da bir savaş gerçekleşti. Senelerce birlikte yaşayan Gürcü ve Abhaz milleti arasında savaş yaşandı. Maalesef bu harpten sonra millet tarafından seçilen hükümet Tiflis’e yerleşmek zorunda kaldılar. Abhazya’dan 300 bin kişi göç etti. Bazıları Tiflis’te bulunuyor. Biz şu anda faaliyetlerimize Tiflis’te devam ediyoruz. Biz Gürcistan hükümetine destek veriyoruz. Abhaz sorununun barış yoluyla çözülmesine yönelik çalışma yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti hükümetine Gürcistan toprakları ve bütünlüğünü desteklediği için minnettarız. Abhazlar çok samimiler, Türkiye’yi çok seviyorlar. Abhazya’da bu sorunun barış yoluyla çözülmesini istiyoruz. Sizler bize bu konuyla alakalı büyük katkılarda bulunabilirsiniz. Seçimlerden sonra bir araya gelip, bu konunun üzerinde çalışalım. Abhazya’da savaştan önce ailelerin yüzde 45’i karışık yani hem Gürcü hem Abhaz ailelerdir. Şu anda bölünmüş bir vaziyetteyiz. Ancak hem Abhazlar hem Gürcüler birlikte yaşamak zorundadırlar” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN BU GÜCÜ VAR”

Türkiye’deki terör olayları ile alakalı soruya da yanıt veren Kolbaia, “İki gün önce Dışişleri Bakanlığı ziyareti esnasında Türkiye’de son aylarda polis ve askerlerin şehit edilmesinden dolayı başsağlığı diledik. Bu konuyla ilgili biz tecrübeliyiz. Savaşı biz yaşadık. Umarım ki Türkiye’deki terör sorunu en kısa zamanda çözülür. Türkiye Cumhuriyetinin bu gücü var” ifadelerini kullandı.

BARIŞIN SİMGESİ

Konuşmaların ardından Abhazya Özerk Cumhuriyeti Başkan vekili Vakhtang Kolbaia, Abhaz kültürüne ait hediyeleri Milletvekili Şahin’e takdim etti. Kılıç hediyesini alan Milletvekili Şahin, bu kılıcı barışın simgesi olarak kabul ettiğini söyledi.

“SİZLERİ GÖRDÜĞÜMDE KARDEŞLERİMİ GÖRMÜŞ GİBİ OLUYORUM”

Abhazya Özerk Cumhuriyeti Başkan vekili Vakhtang Kolbaia ile Gürcistan Büyükelçisi İrakli Koplatadze ve beraberindeki heyeti, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile beraber Kaymakam Ali Akça’yı da makamında ziyaret ettiler. Heyeti makamında ağırlayan Kaymakam Ali Akça, “Ben sizleri gördüğümde kardeşlerimi görmüş gibi oluyorum. Çünkü İnegöl’de Gürcü kardeşlerimiz, Abhaz kardeşlerimiz var. Sizleri İnegöl’de ağırlamakta mutluluk duyuyoruz” dedi.

Vakhtang Kolbaia ise, “İnegöl’ün renkli çiçek bahçesi olduğunu öğrendik. Bu bahçe de her millet ülkeye katkı da bulunuyor” diye konuştu. Kolbaia, Kaymakam Ali Akça’ya günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X