İnegöl’de kirliliğin nedeni ‘tozluluk’

İnegöl’de kirliliğin üst sınırlara çıkmasında etkili olan kirlilik türünün, partekül madde yani ‘tozluluk’ olduğu belirtildi.

İnegöl’de kirliliğin nedeni ‘tozluluk’

SADULLAH ORGAN

İnegöl Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğinde  ‘Sağlıklı Yaşamak İçin Havanı Koru’ konulu seminer düzenlendi.

Seminerde konuşan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Kimya Mühendisi Aras Kaplan, İnegöl’de kirliliği üst sınırlara taşıyan kirlilik türünün partekül madde (tozluluk) olduğunu söyledi.Kaplan, “Tozluluk ister doğal, ister yapay nedenlerden kaynaklansın, görüş mesafesini daraltan, güneş ışınlarının yönünü değiştiren, insan ve hayvan sağlığına olumsuz etki yapan bir kirlilik türüdür” diye konuştu.

YASAL KÖMÜR KULLANIN

Atmosferik kirlenmenin iki kaynağı bulunduğunu belirten Kaplan birincisinin ev bacaları, motorlu taşıtlar, ikincisinin ise endüstriyel olduğunu anlattı. Kaplan, “Hava kirliliği oluşturan yakıtları kullanmayalım. Kaçak kömür kullanımının önüne geçmeliyiz. Konutlarda ve işyerlerinde doğru yakıt yakma tekniklerini uygulayın ve yasal odun, kömür kullanın. Öncelikle aşırı enerji kullanımından kaçınılmalı, ağaçlandırma yapılmalı, sanayi tesislerinin ve binaların bacalarına filtre takılmalı, evleri ısıtmak için yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar temizlenmeli” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X