İnegöl’de kurtuluş coşkusu

Bursa’nın İnegöl ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü kutlandı.

İnegöl’de kurtuluş coşkusu

Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve İnegöl Belediyesi çelenklerinin anıta sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişin izlerini bugünlere kadar taşımayı başarmış kadim şehrimiz İnegöl’e kadar uzanan yolculukta 1299 tarihinde Osman Gazi’nin silah arkadaşı olan Turgut Alp tarafından fethedilerek Osmanlı hâkimiyetine girmiş ve 600 yıl 3 kıtada hüküm sürecek Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna şahitlik yapmıştır. Kuruluştan kurtuluşa uzanan bu yolda nice kahramanlar bu topraklardan geçmiştir. Nice yaşanmışlıklar, nice ölümsüz eserler bugünlere kadar gelmiştir.

Osmanlı hanedanın ilk şehidi olan Bay Koca, şu an Hamzabey mahallemizdeki türbesinden bize selam durmakta. İnegöl’ü fetheden komutanımız Turgut Alp ise adını verdiği köy olan Turgutalp mahallemizde türbesinden bize vakarlı bir duruş ile bakmaktadır. Maneviyatın zirvesindeki önemli şahsiyet Baba Sultan (Geyikli Baba) bizleri seyrederken, İstanbul’un fethine mazhar olmuş, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayazid devrinin seçkin devlet adamlarından olan İshak Paşa nasıl unutulur. Ya Kasımefendi İşte dört bir tarafımızı çevreleyen bu önemli şahsiyetlerin gölgesinde bir çınar ağacının esintisi ile gönülden bağlı olduğumuz İnegöl’ümüz nasıl Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli bir merkez olmuşsa, vatanımızın zor yıllarında da vatan savunmasının en güzel örneğini sergileyerek ülkenin kurtuluşunda da en ön sırada yerini almıştır.

Sarıkamış’tan, Çanakkale’ye, Hicaz-Yemen’den Irak ve Sina-Filistin cephelerine kadar dört bir tarafta hayatlarını bizlerin onurlu bir şekilde yaşaması için feda eden İnegöllü aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun” dedi.

Konuşmanın ardından şehitliğe geçilerek dualar edildi.

İnegöl Belediyesi tarafından restore edilerek çevre düzenlemesi yapılan şehitlikteki program Müftü Kazım Güzel’in dua yaptırmasıyla sona erdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X