İngiltere: Darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen var

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, İngiltere olarak FETÖ’yü terör örgütü olarak görmediklerini ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardında Fethullah Gülen hareketinin olduğunu bildiklerini söyledi.

İngiltere: Darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen var

CNN Türk’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Moore, “Türkiye FETÖ’yü darbe girişiminin arkasında bir terör örgütü olarak görüyor, İngiltere de böyle görüyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Ben bir tartışmaya girmek istemiyorum. Biz terörist örgüt olarak tanımıyoruz. Çünkü belirli bir süreç var bunu adlandırmak için. Fakat bu önemli bir şey değil. Bu darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin olduğunu iyi biliyoruz.”

“15 TEMMUZ GECESİNİN TAM BİR RESMİ YOK…”

Hakan Çelik’in, “Türkiye, bu konuyu pek anlatamadı mı? Siz diyorsunuz ki İngiltere bunu düşünüyor. Fakat Amerika’da ve Almanya’da bunun anlaşılmadığını, kabul edilmediğini görüyoruz” ifadesi üzerine Richard Moore, şöyle devam etti: 

“Ben bir hakim değilim. Şu anda mahkeme önünde bazı davalar var. Oldukça karışık bir resim çıkıyor. O gecenin tam belli bir resmi yok. Fakat bence kesinlikle Gülen hareketi önemli bir rol oynadı. Onların yanında belki Fetullahçı olmayan elemanlar vardı, olabilir. Fakat kesinlikle Gülen hareketi rol oynuyor. Pensilvanya’daki Fetullah Gülen ile bağlantısını biliyor muyum? Yok, bilmiyorum. Bu nedenle eğer Türk hükümeti bu darbe girişiminde katılan insanlara karşı bir de Türkiye Cumhuriyeti’ni kurumlarının gizlice girmeye çalışanlara karşı tedbirler almak haklı.”

“TUTUKLAMALAR TÜRKİYE’YE ZARAR VERİYOR…”

Türkiye ile Almanya arasında gerginlik yaşandığını, İngiltere’nin de endişe duyduğunu belirten Moore, şunları kaydetti: “Bu darbe girişiminden sonra soruşturma biraz genişledi. Sadece Gülenci hareketine karşı değil, biraz genişledi. Özellikle milletvekilleri, gazeteciler… Öncelikle Cumhuriyet, Özgür Gündem… Yani bir günlük onursal yayın yönetmenliği yapan kişiler… Ve en son olayda Uluslararası Af Örgütü lideri tutuklandı. Bizim için Uluslararası Af Örgütü bildiğiniz gibi Londra’da kuruldu. Ben savcının iddiasını okudum. Avukat değilim fakat okurken gerçekten suçu bulamadım. Tekrar ben avukat değilim. Kesinlikle kararı Türk mahkemelerine bırakıyorum ve serbest kalacaklarını umuyorum. Çünkü bu maalesef Türkiye’ye biraz zarar veriyor.”

YPG, İNGİLTERE İÇİN BİR TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ?

Türkiye ve Avrupa’da terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’yi İngiltere’nin nasıl karşıladığı sorusunu da yanıtlayan Richard Moore, şu ifadeleri kullandı: 

“PKK konusunda İngiltere belki Türkiye’nin en iyi ortağıdır. Yıllardır çok yakın işbirliği yapıyoruz. YPG ile ilgili soru çok zor bir soru. Suriye’deki Rakka, DEAŞ’ın gayri resmi başkenti oldu ve DEAŞ İngiltere için çok büyük bir tehlike. Kısa vadeli taktik olarak YPG ile işbirliği yapılıyor. Bunu inkar etmek istemiyorum. Peki İngiltere YPG’ye silah veriyor mu? Hayır. İşbirliği yapıyoruz ama silah vermiyoruz. Ilımlı (Özgür) Suriye Ordusu’na silah vermiyoruz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X