İngiltere savaşta

Tarihinin en ağır terör saldırılarından birini yaşayan İngiltere’de terör alarmı en üst seviyiye çıkartıldı. Polisin silahsız olduğu ülkede artık adım başı elinde otomatik silahla nöbet tutan polisler var. Ülkede ayrıca 4 bin’e yakın asker de güvenliğin s

İngiltere savaşta

Manchester’da 22 kişinin öldüğü terör saldırısının ardından İngiltere’de, ‘terör tehdidi’ en yüksek seviyeye çıkarıldı. Bunun da ikinci bir saldırının her an olabileceği anlamına geldiği bildirildi. 

Bu amaçla polislere destek olmak olmak, sokaklarda güvenliği sağlamak için kritik bölgelere 3 bin 800 asker konuşlandırılıyor. 

 

Dün konu ile açıklama yapan İçişleri Bakanı Amber Rudd, önlemler kapsamında devriye gezen silahlı polis sayısının da artırılacağını ifade etti. Askerlerin görev yapacağı yerler arasında Westminster’daki Parlamento binası, Buckingham Sarayı ve Downing Street’teki Başbakanlık da yer alıyor. Bakanın açıklamsının hemen ardından parlamentonun da içinde yer aldığı Westminster’a askerlerin girmeye başladığı bildirildi. Parlamentodaki tüm etkinlik ve turların ikinci bir duyuruya kadar iptal edildiği açıkladı. Bu arada Buckhingham Sarayı’ndaki asker değişimi töreni de güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.

ÜÇ GÖZALTI DAHA

Bakan Rudd,Manchester Arena saldırısını “büyük bir olay” olarak nitelendirirken, “Bugüne kadar gördüğümüz saldırıların bazılarından çok daha ileri düzeyde bir saldırı ve bu nedenle failin yalnız hareket etme olasılığının düşük olduğunu düşünüyoruz” dedi. Rudd ayracı, Sky News’e verdiği demeçte, intihar bombacısı Salman Abedi’nin pazartesi günkü saldırı öncesinde bir noktaya kadar güvenlik güçlerince bilinen bir isim olduğunu söyledi. 

Bu arada İngiliz polisi, konser salonuna düzenlenen terör saldırısıyla ilgili üç kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu.  Manchester’daki bazı evlerde arama yapan İngiliz polisi önceki gün de 23 yaşındaki bir genci gözaltına almıştı. 

Ölümün yüzü

İngiltere’nin Manchester kentinde 22 gencin hayatını kaybettiği saldırının faili olan 22 yaşındaki Salman Ramadan Abedi’nin  Libya kökenli, M. United hayranı ve sessiz biri olarak bilindiği öğrenildi. 

Britanya basınına göre aslında polis kimliği soruşturmanın güvenliği açısından açıklamayı erteliyordu ancak ilk bilgi ABD’li yetkililer tarafından gelince polis Abedi kimliğini doğrulamak zorunda kaldı. 

Saldırganın polis tarafından tanındığı ancak hakkında herhangi bir soruşturma olmadığı öğrenildi. Çevresindekilerin sessiz sakin biri olarak tanımladığı Abedi, Manchester doğumlu. Ailesi Libya kökenli, devrik lider Muammer Kaddafi yönetiminden kaçarak Manchester’a yerleşmişler. Abedi Manchester United futbol takımı taraftarıydı. Manchester’da eğitim aldı ve bir fırında çalıştı. Salford Üniversitesi, Abedi’nin öğrencileri olduğu iddiasını doğruladı. 

Zanlının Britanya dışına seyahat ettiği ve saldırıdan birkaç gün önce ülkeye döndüğü ortaya çıktı. Abedi’nin babası ve kardeşini camiden tanıdığını belirtti. Babası müezzinlik yapıyor, ağabeyi ise gönüllü olarak çalışıyordu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X