İngiltere’de tartışmalı tasarı

İngiltere hükümeti, polis ve istihbarat örgütlerinin internet kullanımını izlemesine yönelik yeni bir yasa taslağı açıkladı.

İngiltere’de tartışmalı tasarı

Buna göre İngiltere’de yaşayanların internetteki her faaliyeti, bir yıl boyunca servis sağlayıcılar tarafından saklanabilecek. İçişleri Bakanı Theresa May’ın yaptığı açıklamaya göre, polis ve istihbarat görevlileri, mahkeme kararına gerek olmadan kullanıcıların girdiği sitelerin adlarını görebilecek. Ancak taslak yasada, MI5 ve MI6 yani iç ve dış istihbarat örgütleri ile polisin, internet kullanıcılarının faaliyetlerini tamamen izleyebilmesine karşı bazı önlemler de yer alıyor. Örneğin Yargıçlar Kurulu’nun, İçişleri Bakanı’nın izin verdiği bir izleme faliyetini engelleme hakkı bulunacak. Yasal yetkileri olmadan telekomünikasyon kurumlarından iletişim verilerini alanlara iki yıla kadar hapis cezası verilmesi de bu önlemler arasında. Polis gazetecilerin kaynaklarına ise yargıç izni olmadan erişemeyecek. 

Taslağın yasaya dönüşmesi için parlamentonun her iki kanadından da onay alması gerekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X