İngiltere’deki ırkçı saldırının failine 4 ay hapis cezası

Londra’da hizmet veren belediye otobüsünde Türk vatandaşına ırkçı ve İslamofobik saldırıda bulunduğu sırada cep telefonuyla görüntülenen 25 yaşındaki Kashif Samuels 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İngiltere’deki ırkçı saldırının failine 4 ay hapis cezası

Kamu düzenini bozmak suçundan Highbury Kraliyet Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Samuels, suçunu kabul etti.

Samuels, mahkemede söz konusu olayın görüntüsünün gösterildiği sırada sessiz ve gözleri kapalı olarak oturdu.

Samuels’in avukatı mahkemede, müvekkilinin “iki yaşındaki çocuğunun annesiyle zor bir ayrılık yaşadığını” belirterek, öfkesini yönetimde zorlandığını kabul ettiğini ve yaptıkları için sürekli özür dilediğini kaydetti. Kashif Samuels’in ayrıca, olayın ardından hem evinde hem de telefonla aldığı tehditler sebebiyle geçici bir süreyle annesiyle birlikte yaşadığı evden taşınmak zorunda kaldığı aktarıldı.

Davaya bakan yargıç ise savunmasız bir kişiye çocuğunun önünde “uzun süren bir saldırıda” bulunduğunun altını çizerek, hapis cezasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

24 hafta hapis cezası verilen Samuels’in suçunu kabul etmesinden ötürü cezası 16 haftaya indirildi. Samuels ayrıca mahkeme masrafları ve tazminat bedeli olarak da 320 sterlin (yaklaşık 1400 TL) ödeyecek.

Davanın ardından Kraliyet Savcılık Servisi’nden yapılan açıklamada, “Kashif Samuels, mağdura karşı Müslüman karşıtı ve ırkçı bir dil kullanırken, otobüsteki diğer yolcuların gerilmesine ve telaşlanmasına sebep oldu. Samuels sadece mağdura küfretmedi, ayrıca kişinin yürütecini de otobüsten dışarı attı. Bu dehşet verici taşkınlık, kamu yararını düşünen bir yolcunun kamerasına yakalandı ve Samuels, suçunu kabul etmekten başka çaresi olmadığını anladı. Londra’da herhangi bir tür nefret suçu hoş görülemez. Toplumun üyeleri, kentin ulaşım sisteminde korkusuzca seyahat edebilmeli” denildi.

Savcılık, Samuels’in belediye otobüsünde ırkçı ifadelerle bağırdığı kişinin yaşlı bir Türk vatandaşı olduğunu tespit ettiklerini ancak kim olduğunu halen bulamadıklarını aktardı.

Londra Başkonsolosluğu da Facebook sayfaları üzerinden yaptığı duyuruda, “Kuzey Londra’da bir otobüste Türk vatandaşı olduğu tahmin edilen bir kişiye ırkçı saldırıda bulunan şahıs 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Vatandaşımızın gerekli şikayette bulunması için İngiliz güvenlik makamları tarafından yürütülen çalışmalar sürmektedir. Bu konudaki soruşturmanın tamamlanabilmesi bakımından gerekli bilgilerin Başkonsolosluğumuza ve/veya İngiliz polisine bildirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Polis, olayın, Londra’nın kuzeyinde Türk vatandaşlarının yoğun olarak bulunduğu Haringey bölgesinde 15 Ekim’de yaşandığını bildirmişti.

Londra’da hizmet veren bir belediye otobüsünde Türk vatandaşına yapılan sözlü saldırı, cep telefonuyla görüntülenmiş ve olay sosyal medyada kendine geniş yer bulmuştu.

Yayınlanan görüntülerde, siyahi bir kişinin nasıl başladığı bilinmeyen tartışmada Türk vatandaşına, Müslüman ve Türk olduğu için hakaret ederken, otobüsten inişi sırasında da Türk vatandaşına ait olduğu sanılan, yaşlı ya da hastaların daha kolay yürüyebilmeleri için kullandığı yürüteci de otobüsten dışarı fırlatıyordu.

İngiltere ve Galler’de bir kişiyle fiziksel özrü, cinsiyeti, ırkı, dini, inancı veya cinsel tercihi nedeniyle dalga geçmek, o kişiyi aşağılamak ya da tacizde bulunmak nefret suçu kapsamına giriyor ve bu suçtan hapis cezası alabiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X