‘İnsan sağlığından taviz vermeyiz’

BTB Yönetim Kurulu Başkanı Matlı, tüketicinin ne yediğini bilmesi gerektiğini söyledi. İnsan sağlığını riske atarak mevzuata aykırı üretim yapan firmalara, ağır yaptırımların geleceğini belirten Matlı ‘Çünkü insan sağlığından asla taviz vermeyiz’ dedi.

‘İnsan sağlığından taviz vermeyiz’

TOBB Gıda Sanayi Meclis Başkanı Necdet Buzbaş ve Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Çalışma Grubu Sorumlusu Dr. Ahmet Bostan ile sektör temsilcilerinin katıldığı ‘Gıda Sanayi Meclisi’ toplantısı gerçekleştirildi. Ana gündem maddesi “taklit ve tağşiş” olan toplantının açılış konuşmasını yapan Özer Matlı, “Türkiye’de son yıllarda gıda güvenliğine yönelik önemli gelişmeler yaşanıyor ve gıda güvenliği konusunda, üretimden tüketime kadar, tüm süreçte en önemli aktör aslında tüketiciler. 82 milyonu ilgilendiren bir konuda, taklit, tağşiş, haksız rekabet gibi tüketicilerin güvenini suistimale giden çok önemli bir süreci, tüm yönleriyle ele alıyoruz. Yapılacak çalışmalarda en önemli konulardan biri de tüketicilerin bilinçli tüketim hakkında bilgilendirilmesi olacak” dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının yapımı konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yoğun çalışmalarında sona yaklaşıldığını dile getiren Matlı, “Bakanlığımız konuyla ilgili çalışmalarını hassas bir şekilde sürdürüyor. Taklit ve tağşiş ile ilgili olarak yeni kanun tasarısı TBMM’ye gidiyor. İnsan sağlığını riske atıp mevzuata aykırı üretim yapan firmalara, hapis cezasından iş yeri kapatmaya kadar ağır cezalar ve yaptırımlar gelecek. Çünkü insan sağlığından asla taviz vermeyiz. İşletmelerimizin ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ kapsamında bilgi ve eğitim talepleri olduğu takdirde ticaret borsalarımıza taleplerini iletmelerini istiyoruz. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız’ dedi.

EĞİTİMLİ BİREY DAHA DİKKATLİ

Gıda okuryazarlığının artırılmasının önemine de vurgu yapan Matlı, “Ülkemizde yapılan araştırmalar, eğitim ve gelir seviyesinin tüketicilerin gıda güvenliğiyle ilgili tutum ve davranışlarını şekillendiren önemli kriterler arasında olduğunu göstermektedir. Toplumu gıda okuryazarlığı konusunda bilinçlendirip sorgular hale getirebilirsek, bu meseleyi de asgariye indirmiş olacağız. Bunun için kamu, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri birlikte hareket edebilir ve vatandaşlarımızı bilinçlendirebiliriz. AB üyesi bazı ülkelerde, gıda konusundaki kontrol ve denetimlerde yetki dağılımı kurumlar arasında değişiklik gösterebiliyor. AB Üyesi 25 ülkede yapılan bir istatistiğe göre bu yetkinin kullanımında kamu tek başına yüzde 56, kamu ile yerel yönetim yüzde 96 birlikte yer alıyor. Biz de bu entegrasyonu ülkemizde sağlayabiliriz” dedi.

BAKANLIKTAN TİCARET BORSALARINA…

Matlı ayrıca, mevzuata uygun ve dürüst çalışan markaların mağdur olmaması için fason anlaşması yapılırken firmaların nelere dikkat etmesi gerektiğine dair bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı bakanlık temsilcilerinden borsalara iletilmek üzere bu konuda kendilerine bilgilendirme yapmalarının faydalı olacağını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X