İntereneti 24 saat kesebilecek

Hükümet, AYM’nin iptal ettiği yasanın ardından internet için yeni bir düzenleme hazırladı. Erişime engelleme yetkisinin başbakana ve bakana verilmesi planlanıyor. Bu mahkeme kararı olmadan internet erişiminin 24 saat engellenebileceği anlamına geliyor.

İntereneti 24 saat kesebilecek

Hükümet, gerekli hallerde internetin engellenmesi için yeni düzenleme hazırlığında.

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan’ın açıkladığı yeni düzenlemeye göre, kamu düzeni ve milli güvenliği ilgilendiren durumlarda ilgili bakan ya da Başbakan’ın talebi üzerine, engellenmesi istenen içeriğe erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından engellenecek. Engellemenin ardından 24 saat içinde mahkemeye başvurulacak ve mahkeme 48 saat içinde kararını verecek. Mahkeme, söz konusu içeriğin engellenmesi yönünde karar verir ancak, içerik sağlayıcı bu karara uymazsa para cezası devreye girecek. Cezanın miktarı 500 bin TL’ye kadar çıkabilecek.

‘ANAYASA’YA UYGUN’

Bartın-Amasra tünelinin açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, bu çalışmaya göre kamu düzeni ve milli güvenliği ilgilendiren bir olay söz konusu olduğunda iligili bakanlığın ya da başbakanın talebi üzerine 24 saat içinde mahkemeye başvuru zorunluluğu olduğunu belirtti. Elvan, ‘Bu Anayasamızın 22.maddesinde yer alıyor. Kamu düzeni ve milli güvenlik, genel sağlık ve genel ahlakla ilgili durumlarda haberleşmenin engellenemeyeceğini ancak gecikmesinde sakınca olan hallerde kanunun net bir düzenleme yapabileceğine hükmediyor. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde örneğin Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı veya Başbakanlığımız TİB’e diyecek ki; ‘Bu kamu düzenini bozan bir durumdur, gecikmesinde sakınca vardır, derhal erişimin engellenmesi gerekir’ şeklinde bir talepte bulunması halinde TİB’den erişimin geçici olarak engellenmesini sağlayacak’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X