‘İnternet düşkünlüğü büyük bir çılgınlık’

Yazar ve çizer Behiç Ak “Postayla Gelen Deniz Kabuğu” adlı çocuk kitabında internet düşkünlüğünü ele alıyor. Ak, “Sanal dünyayla gerçek dünyanın adeta yer değiştirmesi çılgınlık” diyor.

‘İnternet düşkünlüğü büyük bir çılgınlık’

DİLEK ATLI

Çizerliğinin yanı sıra çocuk kitaplarıyla adından söz ettiren bir yazar Behiç Ak. Çok sayıda minik okurun hayal dünyalarını zenginleştiren yazarın kitapları, Günışığı Kitaplığı’ndan çıkıyor.

Usta yazar ve çizer, son kitabı Postayla Gelen Deniz Kabuğu’nda günümüzde internet dünyasına olan düşkünlüğü çocuklar üzerinden konu alıyor.

Sanal dünyayla gerçek dünyanın adeta yer değiştirmesini büyük bir çılgınlık olarak gören Ak, “Diğer yandan ilerleme olarak değerlendirilen bu durum, kişileri şartlanarak aynı durumu sürdürmelerine neden oluyor. Bu durum, yetişkinler kadar çocuklarda da bağımlılık yaratıyor. Buradan yola çıkarak kitap, farklı açıdan bakan ve durumu eleştiren bir hikayeye sahip” diyor.

 

ENTELEKTÜEL KÖPRÜ…

Mizahi diliyle internet kullanımını çocuklara sorgulatan kitabı ve diğer kitaplarını minikler için kaleme alan yazar, “Çocuklarla buluşmak, onların farkındalığı ve tepkileri büyük mutluluk veriyor. Karşılıklı etkileşim yaratıyoruz” diyor.

Son dönemde yükselişe geçen çocuk edebiyatı yapıtları arasında, anne babaların seçimi çocuklarına bırakması gerektiğine inanan Behiç Ak, şunları ifade ediyor:

“1980’li yıllardan günümüze çocuk kitabı yazıyorum. Özellikle Japonya, Kore ve Almanya’da kitaplarım yayımlandı. Çocuk edebiyatının önemine dair farkındalık yükseldi Türkiye’de. Bu nedenle, bir alan oluştu ve çocuk okurlar seçicilik kazandı. Yazarlar hakkında bilgi sahibi oldular.”

Çocukların yanı sıra yetişkinlerin de okuyabileceği düzeyde kitaplar yazdığını belirten Ak, sözlerine şöyle sürdürüyor:

“Böylece yetişkinlerle çocuklar arasında entelektüel bir köprü kuruluyor. Bu nedenle, ilkokul çağındaki çocukların okuduğu kitapları büyükler de okusun zevk alsın isterim. Çocuk hikayelerimde yetişkin kahramanlar vardır. Büyükler, küçükler ve hayvanlar kitaplarımda eşit değerdedir.”

‘Bazen çizimden yola çıkarak yazıyorum’

 

Kitaplarının çizimlerini de üstlenen Behiç Ak, “Yazmak ve çizmek birbirini etkilen faaliyetler. Bazen bir çizim yapıyorum ve o çizimden yola çıkarak yazıyorum” diyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X