Irak BM’ye başvurdu

Ankara ile Bağdat arasında Başika’da yapılan takviyeli nöbet değişiminin ardından patlak veren kriz sürüyor. Irak, dün BM’ye başvurarak Musul’da konuşlanan Türk askerinin koşulsuz olarak çekilmesini talep etti.

Irak BM’ye başvurdu

Irak, BM Güvelik Konseyi (BMGK)ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak’tan bir an önce şartsız olarak çekilmesini talep etti.

Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim tarafından BMGK Başkanlığı’na sunulan mektupta, Türk askerlerinin Irak’ta bulunmasının ‘uluslararası hukukun açık ihlali’ olduğu savunularak, Konsey’den, Türk askerlerinin Irak topraklarından çekilmesi ve bir daha Irak’ın egemenliğini ihlal etmemesini Türkiye’den talep etmesi istendi. 

İKNA EDİLEMEDİ

Mektupta, sorunun diplomatik yollarla ve iki ülke arasında diyalogla çözülmesi için Irak’ın çaba gösterdiği ancak ‘Türkiye’nin askerlerini çekme konusunda ikna edilemediği’ iddia edildi.

‘Irak’ın, Türkiye’nin agresif eylemini durdurmak ve kendini savunmak için gerekli her türlü önlemi alma hakkı vardır’ ifadeleri kullanılan mektupta, konunun, komşuluk ilişkilerini bozma ve bölge ile uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturma riski olduğu savunuldu.

DİYALOG SÜRMELİ

BM Güvenlik Konseyi aralık dönem başkanı ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’ın mektubunu aldıklarını ve talep edildiği üzere Konsey üyelerine dağıtacaklarını söyledi. Sorunun çözülemediğinin açık olduğunu belirten Power, ‘Biz ABD olarak Irak’ta her türlü askeri görevlendirmenin Irak hükümetinin rızasıyla olması gerektiğini vurguladık. Bu zor durumdan dostane bir şekilde çıkılması için Irak ve Türkiye’nin diyaloğunun sürmesi gerektiğini düşünüyoruz’ dedi.

MÜDAHALEYE HAZIRIZ

Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr, Türkiye’nin Musul’daki asker varlığına ilişkin olarak, ‘Türk işgali kapıda’ ifadelerini kullandı.

Necef’in Kufe camiindeki hutbesinde cemaate seslenen El Sadr, Amerikan işgaline karşı savaştıklarını hatırlatarak, ‘Türk işgali kapıda. Bazı gruplar buna karşı hem askeri hem de başka yollarla savaşıyor. Bu gruplar eğer görevlerini yapamazsa müdahaleye hazırız’ dedi.

PROTESTO VE BOYKOT

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere bugün Basra, Meysan ve Babil’de yolsuzluğa karşı düzenlenen gösterilerde Türkiye’nin Musul’a asker göndermesi protesto edildi, Ankara’nın askerlerini çekmesi istendi.

Basra il meclisi düzenlediği toplantıda Türk mallarını boykot kararı aldı. Meclis ayrıca Türk firmaların ileride düzenlenecek ihalelere katılmasının engelleneceği kararını da kabul etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X