Irak bölünüyor mu?

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, “Irak’ın bölünmesi mümkün değil. Bunun devletler, küçük devletler veya vilayetlere bölünmesi konusunda da ‘büyük bir karışıklık’ söz konusu” dedi.

Irak bölünüyor mu?

Masum, merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Arapça yayın yapan eş-Şarku’l Evsat Gazetesine konuştu.

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno’nun, “(Irak’ın bölünmesi ihtimali) Olabilecek bir şey. Bunu henüz söylemeye hazır değilim ama belki tek çözüm bu olabilir” yönündeki sözlerini değerlendiren Masum, şunları söyledi:

“Irak’ın bölünmesi mümkün değil. Bunun ‘devletler’, ‘küçük devletler’ veya ‘vilayetlere’ bölünmesi konusunda da büyük bir karışıklık söz konusu. ABD’nin Başkan Yardımcısı Joe Biden veya diğer yetkililerin teorisine göre ortaya atılan görüşü, Irak’ın bağımsız Şii, Sünni ve Kürt devletlerine bölünmesini içermiyor, çünkü bu pratik olarak zordur. Fakat çoğu görüşler, Kürdistan (IKBY) gibi federal devlete bağlı vilayetlere göre bölünmesi yönünde. DAEŞ, Irak ve bölge için büyük risk oluşturmaya devam ediyor. Hava saldırlarının düşmana (DAEŞ) karşı etkili olmasına rağmen tamamen püskürtülmesine muktedir hava gücüne sahip değiliz. Hepimizi tehdit eden bu riske karşı tüm bölge ülkelerinin Irak’ın yanında durmasını gerekli kılıyor.”

ABD yetkililerinin Irak’ın toprak bütünlüğüne önem verdiklerini sözlerine ekleyen Masum, “Anayasada belirtilmesine rağmen Irak’ın pratikte halen federal olmayan bir devlet olduğunu” dile getirdi.

Başbakan Haydar el-İbadi tarafından alınan reform kararları kapsamında Cumhurbaşkanı Yardımcılarının görevden alınmasının anayasaya aykırılık içerip içermediği yönündeki soruya Masum, “İbadi’nin açıklayıp parlamentonun onayladığı reformlar cumhurbaşkanı yardımcıları görevinin lağvedilmesi dahil tümüyle meşruiyet kazandı” diyerek, yardımcılarının birinin görevde kalması için meclise talep gönderdiği iddialarını da yalanladı.

İbadi’nin anayasayı değiştirmek için halktan onay talebi açıklamalarını da değerlendiren Masum, “Hepimizin anayasaya karşı bazı notlarımız var, fakat şuan bizi bir arada toplamanın tek garantisidir” dedi.

Masum, Başbakan İbadi’nin aldığı reform kararlarında kendisine danışmadığını ve bunu basın yoluyla duyduğunu da anlatarak, “Bu reformları anında destekledim. Geçmiş yıllarda başarısız olan tüm yetkililere hesap sormak için daha fazla reformlara ihtiyacımız var. Necefteki merciinin (Sistani) reformları desteklemesi buna ivme kazandırdı ve bunların uygulanması için belirli zaman dilimi belirlemek lazım” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X