Irak ihracatında yüzde 35’lik düşüş

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak pazarının Türk iş adamları açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Irak ihracatında yüzde 35’lik düşüş

Almanya’dan sonra en fazla ihracatın Irak’a yapıldığını vurgulayan Kılıç, ‘Irak ekonomik alanda iyi durumda olan bir ülke. Fakat ülkede üretim yok denecek kadar az. Bu yüzden, ihraç ettiğimiz ürünler Irak’ta çok tutuluyor. Özellikle müteahhitlik hizmetinde yıllık 5 milyar doların üzerinde inşaat projeleri gerçekleştiriyoruz. Şu an sadece Irak’ın kuzeyinde bin 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Çarşı, pazarı, alışveriş merkezlerini gezdiğinizde Türk markalarına karşı büyük sempati olduğunu görürsünüz. Ürünlerin yüzde 90’ı Türk markası diyebiliriz’ dedi.

İÇ OLAYLAR ETKİLİYOR

Irak’ta yaşanan iç sıkıntılarla ilişkili olarak ihracatta da önemli düşme meydana geldiğini  belirten Kılıç, ülkeye 2013’te 12 milyar dolar olan ihracatın iç sıkıntılardan dolayı 2014’te 10,6 milyar dolara düştüğünü kaydetti. Kılıç, ‘2014’ün ilk beş ayında ihracatımız aylık ortalama 1 milyar dolar seviyesindeydi. Bu yılın ilk 5 ay ortalamasına baktığımızda ihracatımızın aylık 650 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. Irak’a ihracatımızda geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 35’lik azalma oldu” diye konuştu.

TÜRKLERDE PAY ALMALI

Kılıç, Türk iş adamlarının Irak’ta yatırım yapmaları ve pazardan daha fazla pay almaları için dernek olarak her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarının altını çizdi. Irak’ta çok büyük iş potansiyeli  oludğunu ve insanların alım gücünün yükseldiğini dile getiren Kılıç, bölgede ticari açıdan önemli gelişmelerin yaşandığını vurguladı. Nevaf Kılıç, ‘Erbil’in her tarafında siteler yükseliyor. 5 yıldızlı otel yapımı için adeta yarışa girilmiş. Bugün Fransız, İngiliz, Amerikalı firmalar gelip oradaki pazara giriyor. Bu pazardan Türkiye olarak daha fazla pay almalıyız’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X