Irak resmen bölünüyor

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY), bölgedeki petrolün, başkent Bağdat’tan bağımsız satılmasına ilişkin karar verdi.

Irak resmen bölünüyor

Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, 1 Temmuz itibariyle alınan kararı ‘Irak’ın bölünmesinde ilk adım’ olarak nitelendirdi. Bölgesel Kürt Hükümeti Sözcüsü Safin Dizayi, bu adımı ciddi boyutlara ulaşan ekonomik krizin çözümü için attıklarını belirtti. 

Dizayi, ”Türkiye Hükümeti, petrol anlaşmasına bağlı kalacağına dair Kürdistan Bölgesi’ne güvence verdi. Türkiye Kürdistan Bölgesi’nin doğrudan petrol satışının önünde hiçbir engel çıkarmayacağını bildirdi’dedi.

Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat ile Kürt bölgesi arasındaki sorunlarının çok büyük olduğunu, IŞİD saldırılarından dolayı ‘Kürdistan’ olarak nitelendirdiği bölgeye 1 milyon 700 binden fazla mülteci sığındığını, bunun etkisiyle büyük bir ekonomik çöküş ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Başbakan Barzani, Irak Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Şawes aracılığıyla yeni önerimizi Bağdat’a ilettiklerini ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X