‘Irak üçe bölünebilir’

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Bilim ve Düşünce Topluluğu’nun düzenlediği ‘Irak’ta Güncel Siyasi Gelişmeler’ konulu konferansta konuşan Irak Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Othman Ali, Irak’ta DAEŞ ile ciddi bir mücadelenin yaşandığını ve bu sü

‘Irak üçe bölünebilir’

Irak’ın demografik ve siyasi yapısı hakkında bilgiler veren Ali, Suriye iç savaşındaki olayların Türkiye’ye yansıyan etkilerine atıfta bulunarak; “Suriye’deki olayların Türkiye’ye etkilerini hepimiz gördük. Gelecekte Irak’ta yaşanacak olayların da Türkiye’ye çok büyük etkileri olacaktır. Belki Suriye’den çok daha fazla etkisi olacak. Şuanda Irak’ta DAEŞ ile mücadele konusunda ciddi bir şekilde tartışma yaşanmaktadır. Birçok akademisyen DAEŞ’in eninde sonunda yenileceğini ifade etmektedir. Bana göre DAEŞ sonrası üç parçaya bölünecektir. Musul ve etrafında Şii Devleti, Batı’da Sünni Devleti ve Kürdistan Özerk Bölgesi’nde ise Bağımsız bir Kürdistan Devleti’nin kurulacağı yönünde bir öngörüm var. Bu benim dileğim ve isteğim değil, ancak yaşanan durumu gözetleyerek böyle bir sonuca ulaşmak mümkün. Irak’ın birçok yerinde farklı etnik kültürler bir arada yaşıyor. Meydana gelecek bir gerilim sonucunda ise ciddi çatışmalar yaşanacaktır. İster istemez diğer bölgesel aktörler olan İran, Türkiye, Suudi Arabistan’ı ve Ürdün’ü içine çekecektir. ABD’nin de dâhil olacağı büyük bir süreç meydana gelecektir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X