‘Irak ve Suriye parçalanabilir’

ABD Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) Koordinatörü Korgeneral Vincent R. Stewart, Irak ve Suriye’nin savaş ve mezhepsel çatışmalar nedeniyle kalıcı olarak parçalanabileceğini söyledi.

‘Irak ve Suriye parçalanabilir’

Stewart, perşembe günü sanayi temsilcilerinin katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, Irak ve Suriye topraklarının büyük kısmının DAEŞ tarafından ele geçirildiğini ve bu ülkelerin tekrar bir araya gelmesinin zor göründüğünü öne sürdü.

Irak’la ilgili, Kürtlerin Irak merkezi hükümetine dönme fikri ile boğuştuğunu ancak bunu pek mümkün görmediğini ifade eden Stewart, Suriye’nin iki ya da üçe bölünebileceğini öngördüğünü belirtti.

ABD’nin iki ülkenin de bütünlüğünü korumak yönünde bir politika izlediğini kaydeden Stewart, ancak durumun giderek tam tersi bir hal aldığını dile getirdi.

“Ortadoğu büyük bir değişim yaşayacak”

Aynı konferansta konuşan CIA başkanı John Brennan da Irak ve Suriye sınırlarının yerinde durduğunu ancak hükümetlerin sınırlar üzerindeki kontrolünü DAEŞ’e kaptırdığını vurguladı.

İki ülke halkının kendilerini ülkelerine değil, ait oldukları aşiret ya da mezheplere göre tanımladıklarını söyleyen Brennan, “Ortadoğu önümüzdeki on ila yirmi yıl içinde büyük bir değişim yaşayacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X