‘Irak’la ilişkileri artırmak istiyoruz’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye olarak birlik ve beraberlik içerisindeki Irak hükumetiyle ilişkilerini olabildiğince artırmak istediklerini söyledi.

‘Irak’la ilişkileri artırmak istiyoruz’

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Levent’teki merkezinde düzenlenen Türkiye-Irak İş Konseyi’nin yeniden kuruluş anlaşmasının imza töreninde konuşan Zeybekci, konseyin yeniden canlanmasının, kurulmasının iki ülke için son derece önemli olduğunun altını çizdi. 

Irak ile Türkiye’nin dost, komşu değil kardeş iki ülke olduğunu dile getiren Zeybekci, tabiat, tarih, coğrafya ve bütün ortamın iki ülkeyi aralarının iyi olmasına zorladığını ifade etti. Zeybekci, Irak ile Türkiye’nin birbirini seçme imkanı olmayan birer kardeş olduğunu kaydederek, ‘İnsan arkadaşını dostunu seçebilir ama kardeşini, annesini, babasını, çocuklarını seçemez. Onun için biz aynı coğrafyayı, tarihi, dağları, nehirleri, güzellikleri paylaşan iki ülke olarak yolumuza devam edersek ve bunun farkında olursak büyük başarılara imza atarız’ dedi.

TAMAMLAYICI EKONOMİ

Bakan Zeybekci, ülkelerin ekonomi açısından birbirlerine olan ihtiyacına değinerek, Irak ile Türkiye’nin birbirini tamamlayıcı iki ekonomi olduğunu aktardı. Irak’ta olmayan her şeyin Türkiye’de bulunduğunu dile getiren Zeybekci, Türkiye’de olmayan şeylerin birçoğunun da Irak’ta bulunduğunu söyledi. Zeybekci, ‘O nedenle bizim için Anadolu, Türkiye ne kadar önemliyse Irak da, buradaki iş imkanı, ekonomik ortam, huzur ve istikrar da aynı öneme sahiptir. Biz geleceğe baktığımız zaman şuna çok iyi inanıyoruz ki karşılıklı menfaatlerin maksimum düzeyde buluştuğu ilişkiler güçlü ve uzun süreli olur’ ifadelerini kullandı.

IRAKLI FİRMALARA ÇAĞRI

‘Şuna çok iyi inanıyoruz ki önümüzdeki süreçte her ne olursa olsun Irak çok müreffeh, bağımsız, birlik ve beraberlik içerisinde geleceğe yürüyüşünü devam ettirecektir’ diyen Zeybekci, Türkiye olarak birlik ve beraberlik içerisindeki Irak hükumetiyle ilişkilerini olabildiğince artırmak istediklerini vurguladı. Bakan Zeybekci, Türk firmalarına ‘Gidin Irak’ta Irak şirketi ve firması haline gelin, Iraklı şirketlerle ortak olun’ dediklerini belirterek, aynı şeyi Iraklı kardeşlerine de söylediklerini bildirdi.

DESTEK BEKLİYORUZ

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Cafer Resul el-Hamadani, toplantıda yeni tohumlar ekildiğini belirterek, ‘Türk işadamlarından beklentimiz şu anda Irak sıkıntıdan geçmektedir. Türk şirketlerinden Irak’taki yatırımlara destek vermesini bekliyoruz. Bu ilerde iyi sonuçlar doğuracaktır ve yatırımcılar kara geçecektir. Türk şirketlerinden Irak’taki özel sektörde stratejik bir ortağa dönüşebilmeleri için ödemelerin ertelenmesini talep ediyoruz. Bu şartlarda Irak’ta faaliyetlerini rica ediyoruz. Böylece önümüzdeki yıllar için bir alan açılmış olacaktır’ dedi. DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da, Irak’ın son 4 yılda en çok ihracat yaptıkları ikinci ülke haline geldiğine dikkat çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X