Iraklı Şii liderden Türkiye’ye tepki

Iraklı Şiilerin dini mercii Ayetullahuzma Ali es-Sistani, “Komşu ülkelerin Irak’ın egemenliğine saygı duymasını istediği” bildirildi.

Iraklı Şii liderden Türkiye’ye tepki

Sistani’nin vekili Ahmed es-Safi, Kerbela’daki İmam Hüseyin bin Ali Camii’nde verdiği Cuma hutbesinde, Sistani’nin mesajını okudu.

Safi okuduğu mesajda “Ülkeler arası egemenliğe saygı ve topraklarının ihlaline karşı uluslararası anlaşma ve kanunlar mevcut. Bu anlaşma ve kanunlara göre herhangi bir ülke hükümetiyle açık bir şekilde anlaşması olmayan başka bir ülke toprağına asker gönderemez” ifadelerini kullandı.

“Komşu ve tüm dünya ülkelerinin Irak’ın egemenliğine saygı göstermesi ve Irak topraklarına merkezi hükümetin onayı olmadan güçlerini göndermemesi gerekiyor” diyen Safi, Sistani’nin “Ülkenin egemenliğini koruma hususunda ve hiç kimsenin nedeni ve gerekçesi ne olursa olsun egemenliği ihlal etmemesi gerektiği konusunda Irak hükümetini sorumlu tutarak, bu konuda Bağdat yönetiminin (egemenlik ihlali) dolayı meydana gelen sorunların çözümünde uygun yöntemlere başvurmasını” istediğini iletti.

“Tepkiniz yasalara uygun olsun”

Irak’ta yaşanan durumdan ötürü siyasi grupların tutumunu birleştirmesi ve Irak’ın çıkarını gözetip ülke egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruması gerektiğini savunan Safi, ülkenin içinde bulunduğu konjonktürden dolayı vatandaşların da saflarını birleştirip tepkilerinin yasalara uygun olması gerektiğini söyledi.

Irak’ta Peşmerge ve çoğunluğu Musullu Arap Sünnilerden oluşan Türkmen, Kürt, Yezidi ve Hıristiyan gönülleri de içerisinde barındıran Haşdi’l Vatani’nin eğitimi için Musul’a yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan “Zilikan” askeri eğitim kampında Türk askeri birliğinin görev değişimi geçen cuma günü gerçekleşmişti. Söz konusu bölgeye 150 civarında asker karayolu ile gönderilmişti. Birliklerin değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etmişti.

Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, olayı “Egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti. İbadi’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verilmişti.

Ayetullahuzma Seyyid Ali el-Hüseyni es-Sistani, halihazırda Irak’taki en önemli Şii dini lider olma özelliğini koruyor. Necef kentindeki Havza’nın da kurucusu olan Sistani 1951 yılından beri Irak’ta yaşıyor. Günümüzde Irak Şiilerinin dini önderi kabul edilen Sistani 2’nci Körfez Savaşı sonrası verdiği fetvalar ve beyan ettiği görüşler ile Irak’ın siyasetinde önemli rol oynuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X