Irak’ta siyasi sistem çöktü

Irak’ta günlerdir devam eden protestoların ardından, Başbakan İbadi, bir takım köklü değişiklikler yapacağını açıkladı. İbadi ilk olarak cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı pozisyonlarını lağvetme kararı aldı.

Irak’ta siyasi sistem çöktü

Irak’ta petrol fiyatlarındaki düşüş, IŞİD ile mücadele,mali yolsuzluklar, elektrik kesintisi ve maaşların ödenmemesi halkı sokağa dökerken, Başbakan Haldar el İbadi kritik bir karar aldı. İbadi’nin cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılarının görevine son verdiği bildirildi. 

Başbakanlık Ofisi’nden dün yapılan yazılı açıklamada, İbadi’nin anayasanın 78’inci maddesi çerçevesinde kamuoyunun menfaatine yönelik bazı kararlar aldığı belirtildi. Açıklamada,  İbadi’nin cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılarının görevlerine son verdiği ifade edildi. Şimdiye kadar yaşanan tüm yolsuzluk dosyalarının yeniden yargıya taşınacağını belirten İbadi, Başkanlık, Cumhurbaşkanlığı, Parlamento Başkanlığı’nda görev alanların bütçesinin yeniden düzenleneceğini ifade etti. 

JET ONAY

Kabine oy birliği ile kararı onarken, İbadi’nin teklifinin hayata geçmesi için parlamentonun da onayı gerekiyor. Bu karar yürürlüğe girerse, koltuğunu kaybedecekler arasında eski başbakan ve şimdiki cumhurbaşkanı yardımcısı Nuri Maliki de yer alıyor. Maliki, İbadi’nin kararı açıklamasından sonra teklife tam destek verdiğini açıkladı.

Irak’ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un Nuri el Maliki, Usame el Nuceyfi ve İyad Allavi’den oluşan üç yardımcısı bulunuyor. Başbakan İbadi’nin de üç yardımcısı bulunuyor.

EKONOMİK KRİZ BÜYÜDÜ 

Irak’ta petrol fiyatlarındaki düşüş, IŞİD’le mücadele, kötü yönetim ve yolsuzluklar ekonomik krizin derinleşmesine neden oldu. Bağdat, Misan, Nasırıyye, Babil, Divaniyye, Basra, Kut, Kerbela, Necef, Süleymaniye ve Kerkük’te halk sokaklara çıkarak, elektrik kesintisi ve diğer hizmet alanlarındaki aksaklıkları protesto ediyor. 

Yapılan gösteriler üzerine Irak’ın en yüksek Şii mercii Ayetullah Ali es Sistani, Başbakan İbadi’ye “yolsuzluklara karşı demir yumrukla mücadele etmesi” çağrısı yaparak, bu konuda daha cesur adımlar atmasını istemişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X