Irak’tan petrol sevkıyatında rekor artış

Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile Türkiye üzerinden piyasalara sevk edilen Irak petrolünün miktarı, 2015’te bir önceki yıla göre yaklaşık dört katına çıkarak, 48,6 milyondan 192,4 milyon varile ulaştı.

Irak’tan petrol sevkıyatında rekor artış

BOTAŞ verilerine göre, yılda yaklaşık 600 milyon varil kapasiteye sahip bu hattan, daha önce taşınan en yüksek miktar 167 milyon 467 bin varille 2009’da gerçekleşti. Söz konusu hat, Irak’ın Kerkük ve diğer üretim sahalarından elde edilen ham petrolü Yumurtalık-Ceyhan Terminali’ne ulaştırıyor. Buradan da tankerlere yüklenerek, uluslararası pazarlara sunuluyor. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Bilgay Duman, söz konusu artışın sebeplerini, ”Güvenlik faktörü, Irak’ın petrol üretimindeki artış ve Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) Kerkük’e bağlantı sağlayan yaklaşık 220 kilometrelik petrol boru hattının hizmete girmesi” şeklinde sıraladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X