İran gemilerine Yemen uyarısı

Yemen’deki operasyonun Sözcüsü Tuğgeneral Asiri, İran’ın gönderdiği filodan militanlara silah veya yardım yapılırsa koalisyonun uygun cevabı verme hakkı doğacağını söyledi.

İran gemilerine Yemen uyarısı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da günlük düzenlediği basın toplantısında konuşan Asiri, Ensarullah hareketinin bulunduğu bir karargaha yönelik görüntüyü izleterek, “Mısır uçakları bu hedefe yönelik saldırıları gerçekleştirdi. Kimin gerçekleştirdiği önemli değil. Önemli olan operasyonların, ortak güç ve koordinasyon ile kesin sonuç getirecek şekilde ilerliyor olması” dedi. 

Asiri, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona bağlı uçakların, Sada’daki Husi liderlerle militanlar arasındaki iletişim kanallarını hedef alması nedeniyle militanların “yalnızlaştığı ve kaderlerine doğru ilerlediği” yorumunu yaptı.  

Husilere karşı sahada durumu değiştirmeleri için Halk Komiteleri’ni desteklediklerini ifade eden Asiri, Halk Komiteleri’nin özellikle yerleşim yerlerinde çok sayıda cephanelik oluşturduklarını belirtti.

“Husiler, büyük zorluklarla mücadele ediyor”

Asiri, Husi militanlar ve destekçileri tarafından bir eylem olması ihtimaline karşın kara operasyonları ve sınır korumasının devam ettiğini kaydederek, “Husiler, tedarik ve yardım noktasında büyük zorluklarla mücadele ediyor. Sadece medyatik zafer arayışındalar” değerlendirmesinde bulundu. 

Yemen yakınındaki uluslararası sularda bulunan İran gemilerinin, “Husileri desteklemek amacıyla müdahalede bulunması” ihtimaline yönelik soruya Asiri, “Bu gemilerin uluslararası sularda olduklarını biliyoruz. Bu doğal bir haktır. Ancak Yemen karasuları ve hava sahasının koalisyonun gözetiminde olduğunu duyurduk. Eğer bu gemilerden militanlara silah veya yardım gönderilirse koalisyonun uygun cevabı verme hakkı doğacaktır” yanıtını verdi.

Son olarak insani yardım çalışmalarına değinen Asiri, Kızılhaç’ın, dün Aden’e gemi gönderdiğini ve yardımın kentteki hastanelere ulaşmasını temin edeceklerini kaydetti.

“Bu saldırı nesiller boyu unutulmayacak”

Bu arada Husilerin Sözcüsü Albay Şeref Lokman ise operasyona destek veren ülkelerin yaptıklarını, yeni nesillerin unutmayacağını vurgulayarak, söz konusu saldırılarla mücadele gücüne sahip olduklarını ifade etti. 

Halkın er ya da geç kendi seçtiği yolla mücadelesini vereceğini vurgulayan Lokman, “Yemen’deki bu saldırı nesiller boyunca unutulmayacak. Husilere bağlı askeri savunma birlikleri, Yemen’in ovalarını, dağlarını savaş kabrine çevirebilir. Özgür yaşamaktan başka hiçbir seçeneği; zelil olmayı ve boyun eğmeyi asla kabul etmeyeceğiz” diye konuştu. 

Arap halklarını özellikle de Suudi Arabistan halkını öz eleştiri yapmaya çağıran Lokman, “Suudi Arabistanlılar, rejiminizin, Yemen’deki kardeşlerinize yönelik tüm uluslararası kararları çiğneyerek suç işlemeye devam etmesine izin vermeyin” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X