İran hedefte

Washigton ile Tahran arasındaki gerginlik artarak devam ediyor.

İran hedefte

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, İran’ın nükleer füze konusunda kontrol altında tuulması gerktiğini açıklarken, Savunma Bakanı Mattis ‘Her belanın altından İran çıkıyor’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İran’la imzalanan nükleer anlaşmaya ilişkin olarak Kongre’ye gönderdiği mektubun ardından bir kez daha Washington’ın Tahran’la ilişkilerini gözden geçireceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilerin karşısına geçen Tillerson, “Kontrol edilmeyen bir İran’ın, Kuzey Kore’nin geçtiği yollardan geçme ve dünyayı da beraberinde götürme potansiyeli var” ifadelerini kullanan Tillerson, Tahran’ın terörizmi destek veren ülkelerin ilk sırasında olduğunu ve ABD’nin Yemen, Suriye, Irak ya da Lübnan gibi ülkelerdeki çıkarlarının aleyhine çalıştığını iddia etti.

Tillerson ayrıca İran’ı ‘Hamas ve diğer Filistinli terör gruplarını’ eğiterek, silah ve maddi kaynak sağlayarak İsrail’e karşı uzun zamandır devam eden İsrail’e karşı düşmanlığını sürdürdüğünü kaydetti.

EN KÖTÜ ANLAŞMA

Tillerson, nükleer anlaşmanın yapısındaki en büyük yanlışlardan birinin nükleer programı dışında İran’ın yarattığı bütün diğer tehditleri göz ardı etmesi olduğunu söyledi. Tillerson, “Bu nedenle İran’ı, bölgeye ve tüm dünyaya karşı yarattığı tehditler açısından çok kapsamlı bir biçimde değerlendirmeliyiz” diye konuştu

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, geçtiğimiz yıl Aralık ayında yaptığı açıklamada, Trump’ın anlaşmayı ‘yırtıp atmasına’ izin vermeyeceğini ifade etmişti.

MATTİS’TEN AĞIR SUÇLAMA

ABD Savunma Bakanı James Mattis, önceki gün Ortadoğu ve Afrika turunun ilk durağı olan Suudi Arabistan’a gitti. Kral Selman bin Abdülaziz ile bir araya gelen Mattis, Suudi Arabistan’daki temaslarında “Bölgede her belanın altından İran çıkıyor” dedi. “İran’ın Yemen’de istikrarı bozucu çabalarının üstesinden gelmek zorunda olduklarını” söyleyen Mattis, Birleşmiş Milletler arabuluculuğundaki bir çözümü arzuladıklarını ifade etti.

‘ESKİMİŞ’ SUÇLAMALAR

ABD’in İran’a yönelik suçlamalarına yanıt veren İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığına yönelik iddiaları ‘eskimiş’ olarak eleştirdi. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 2005’te imzalanan nükleer anlaşmaya atıfta bulunan Zarif, ‘ABD’nin eskimiş suçlamaları, (onun) İran’ın (anlaşmaya) riayet ettiğine dair kabulünü maskeleyemez’ dedi. Zarif, tweetinde, İran’ın anlaşmaya uymasının ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘yol değiştirerek kendi yükümlülüklerini yerine getirmeye zorladığını’ da kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X