‘İran ile ilişkilerde dönüm noktasındayız’

İran ile Türkiye’nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğuna vurgu yapan Kalkınma Bakanı Yılmaz, ambargoların kalktığı bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

‘İran ile ilişkilerde dönüm noktasındayız’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye-İran Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 25. Dönem Toplantısı’na katıldı. 

Buradaki konuşmasında İran ve Türkiye’nin geleneği, tarihi derinliği olan son derece iki önemli ülke olduğunu ifade eti. İki ülkenin ilişkilerinin ikili ilişkilerin ötesinde çok büyük anlam taşıdığını ve ilişkiler geliştikçe bütün bölgenin de refahının arttığını kaydeden Yılmaz, ‘Ortadoğu’ya daha fazla refah ve istikrarın gelmesi bu ilişkiyle yakından ilişkilidir. İki ülke birbirini tamamlıyor. Biz İran’ın Batıya, İran bizim Doğuya açılan kapımız. Türkiye İranla birlikte Orta Asya’ya, İran da bizimle Avrupa’ya ulaşıyor. Neresinden bakılırsa bakılsın tamamlayıcı ilişki var’ dedi.

MİLLİ PARA İLE TİCARET

Karşılıklı yatırımların artırılması gerektiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, 2016 yılında her iki ülkedeki fırsatlarının değerlendirileceği bir forum yapılacağına işaret etti. Cevdet Yılmaz, ”Girişimcilerimizi bir araya getirip yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz. Diğer taraftan iki ülkenin odaları arasında tahkim mekanizması oluşturma hedefi var. 

TOBB ile İran Ticaret Sanayi Madenler ve Tarım Odası arasında ortak tahkim mekanizması kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı da bugün imzalanacak. Diğer önemli husus milli paralarımızla ticaret meselesi. Mutlulukla ifade etmek isterim ki, İranla geçen yılki ticaretimizin 3’te biri milli paralarımızla gerçekleşti. Önümüzdeki dönem daha da yükselmesi için ortak bir şekilde gayret sarfetmeye karar verdik” diye konuştu.

EN AVANTAJLISI TÜRKİYE

Yılmaz, İran ve Türkiye’nin zor zamanda da geniş zamanda da birlikte olacağını dile getirdi. Yılmaz şunları kaydetti; ”İran’a ilişkin yaptırımların ortadan kalkma sürecine girdiği bu dönemde, İran’ın çok daha hızlı büyüyeceğine yürekten inanıyorum. Ekonomisi daha da büyüyecek, refahı artacak. 

Bizim de bu dönemi daha fazla yatırımla, ticaretle değerlendirmemiz lazım. Birçok ülke şu an İran pazarıyla ilgili çalışmalar yapıyor ama herhalde onlar arasında en avantajlı olan Türkiye. Geçmişten getirdiği bağlarla, kültürel tarihi üstünlükleriyle inanıyorum ki; Türkiye bu ortamda en hızlı şekilde ekonomik ilişkileri geliştirecek” dedi.

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Mart ayı ihracatında bir miktar artış olduğunu hatırlatan Yılmaz, ”En yüksek artış da İran’a. İlk 3 ayda az da olsa azalış var ama mart ayındaki gelişme önümüzdeki dönem çok farklı bir noktaya ulaşacağımızı gösteriyor. Geçen yıl 10 milyar dolar ticaret hacmimiz olmuştu. Hedefimiz kısa sürede 30 milyar dolara çıkmak” diye konuştu. İran ile ilişkilerde önemli noktada olduklarını vurgulayan Cevdet Yılmaz, “Gün bugün. İran ile ilişkilerimizde çok önemli bir dönüm noktasındayız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X