İran ile ticarette para transferi engeli

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, İran ile ticarette para transferi sıkıntısı olduğunu belirterek, ”Sorunun çözümü rakamlara olumlu yansır. Hedefimiz bunu çözmek ve aramızdaki ticaret hacmini artırmak. Ti

İran ile ticarette para transferi engeli

ASLIHAN AYDIN

Baybalı, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), TAYSAD işbirliğinde dün Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) gerçekleştirilen ‘Türkiye-İran Ticaret ve İşbirliği Konferansı’nda yaptığı konuşmada, İran’a otomotiv sanayi ihracatının 300 milyon doların üzerinde olduğunu kaydetti. ”Potansiyel çok daha yüksek” diyen Baybalı, para transferinde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Baybalı, ”Daha hızlı ve düşük maliyetlerle para transferinin yapılması ticareti artırır” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE YANIMIZDA DURDU

İran İstanbul Başkonsolonsluğu Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadı da, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu ve hedefin 30 milyar dolara yükseltmek olduğunu bildirdi. Amhadı şöyle devam etti: “Daha önce bu ticaret hacmimiz 21 milyar dolarları görmüştü. Ambargo döneminde Türkiye bizim yanımızda durdu, bu iyiliği hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Ticari hacmini artırmak için çok yüksek potansiyeller mevcut. Bursa’da tekstil ve otomotiv sektörünün ön planda. Doğalgaz, petrol ve enerji sektörü de ticaret hacmimizde önemli bir yer alıyor. İki ülke arasındaki özel sektör işbirliğini artırırsak hedefe daha hızlı ulaşırız.”

HALA KORUMACI ZİHNİYET VAR

Türkiye Cumhuriyeti Tahran Ticaret Başmüşaviri Cengiz Gürsel, İran’ın diğer komşulardan farklı olarak çok büyük potansiyel taşıdığını kaydetti. Otomotivde İran’ın ihtiyacının teknoloji ve yatırım olduğunu anlatan Gürsel, “Her düzeyde görüştüğümüz yetkililer ‘Bizi bir pazar olarak görmeyin, bizi yatırım ortağı olarak da görün’ diyorlar” ifadelerini kullandı. İran’da hala korumacı bir zihniyet olduğuna dikkat çeken Gürsel, “Yüksek gümrük vergileri olsun, ithalatı engelleyici korumalar olsun, dünya ticaret örgütüne üye olmadıkları için keyfi karar almaları daha kolay oluyor. Bunların da düzelmesiyle firmalarımızın önü açılacaktır” diye konuştu. İran’da bankacılık sorunu olduğunu vurgulayan Gürsel, “Uluslararası sisteme entegre olma sorunu çözülmezse, dış ticarette ne kadar iyimser olursak olalım bir yere kadar gelip tıkanacağız. Bunun çözülmesi çok önemli” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X