İran meclisi nükleer anlaşmayı onayladı

İran Meclisi’nin 5+1 ülkeleriyle varılan nükleer anlaşmayı onayladığı bildirildi.

İran meclisi nükleer anlaşmayı onayladı

İran resmi ajansı İRNA’nın haberine göre, 290 kişilik mecliste, nükleer anlaşmanın oylanacağı oturuma 250 milletvekili katıldı. Oturumda anlaşmaya, 161 milletvekili evet, 59’u da hayır oyu verirken 13 milletvekili ise çekimser kaldı. Mecliste bulunan 17 milletvekilinin ise oy kullanmadığı belirtildi.

Meclisin, anlaşmayı onaylarken yabancı denetçilerin ülkenin askeri tesislere erişimlerinin sınırlı olmasını ise şart koştuğu ifade edildi.  

İran Meclisi’nden geçen anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ülkedeki 12 üyeli Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin de anlaşmaya onay vermesi gerekiyor. 

Tahran yönetimi temmuz ayında varılan anlaşmayla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun, askeri ve nükleer tesislerine kontrollü girişine izin vermişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile Tahran yönetimi arasında 14 Temmuz’da varılan mutabakat ile İran’ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesi amaçlıyor. Anlaşma, İran’ın nükleer programının önemli ölçüde sınırlandırılması karşılığında bu ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılmasını da öngörüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X