İran sandığa gitti

İran’da 56 milyondan fazla seçmen 12’nci dönem cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile il meclisi seçimleri için dün sandık başka gitti.

İran sandığa gitti

Yerel saatle 08.00’de (TSİ 06.30) başlayan seçimlerin ilk saatlerinde, oy kullanılan okul ve camilerin önünde uzun kuyruklar oluştu.

Ülke genelinde 63 bin merkezde yapılan oylamanın güvenliğini 350 bin güvenlik görevlisi sağladı.

Dört adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylardan biri, 2013 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan ve reformcu olarak bilinen Hasan Ruhani. Ruhani’nin en önemli rakibi ise muhafazakarların adayı, eski İran Başsavcısı İbrahim Reisi.

Reisi, 1988 yılında binlerce siyasi mahkumun idamına karar veren ‘ölüm komitesi’ndeki rolü nedeniyle muhalifler tarafından ‘Ayetullah-i Katliam’ (Katliam Ayetullah’ı) olarak adlandırılıyor.

Reformcuların desteklediği Mustafa Haşemitaba ve eski Kültür Bakanı Mustafa Mirsalim de adaylardan diğer ikisi. Oylamanın ilk sonuçlarnın bugün açıklanması bekleniyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X