İran sokaklarında gerilim tırmanıyor

İran’da işsizlik ve yüksek enflasyona karşı dört gün önce başlayan ve giderek ülke geneline yayılan protestolarda gerilim artıyor. Protestolarda 2 kişi hayatını kaybederken, İranlı yetkililer olayda yabancıların izine rastladıklarını iddia etti.

İran sokaklarında gerilim tırmanıyor

İran’ın Meşhed kentinde perşembe günü işsizlik ve yüksek enflasyona karşı başlayan eylemlerde tansiyon yükseliyor. 

Ekonomi politikalarını protesto amacıyla düzenlenen eylemler, hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Sokaklarda gergin saatlerin yaşandığı İran’da protestolar sırasında ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı sloganlar atıldı. Protestocular Hamaney’in posterlerini parçaladı. Eylemciler Hamaney’in resimlerini bulunduğu reklam panolarını da ateşe verdi. 

İran’da ekonomik kriz gösterilerinin hükümet karşıtı gösterilere dönüşmesinin ardından Arak Valiliği göstericiler tarafından ele geçirildi. Göstericiler ayrıca Hüramabad şehrinde belediye binasını yaktı. Ülke genelinde internet bağlantısının rejim güçlerince kesildiği belirtiliyor.

İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Ülkenin Dorud kentindeki protestolarda ise 2 kişi hayatını kaybederken, Meşhed kentinde başlayan olaylar Kirmanşah, Reşt, İsfahan ve Kum’un ardından başkent Tahran’a sıçradı. Azadi meydanında toplanan binlerce kişi, hükümet binalarını ateşe verdi. Polis eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. İranlı yetkililer, devam eden eylemlerde hayatını kaybeden 2 kişinin yabancı ajanlar tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Luristan eyaleti Vali Yardımcısı Habibollah Khojastehpour, Dorud’da yasa dışı gerçekleştirilen eylemlerde 2 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Polis ve güvenlik görevlileri tarafından ateş edilmedi. Çatışmalarda devrim düşmanları, tekfiri grupların ve yabancı ajanların kanıtlarına rastladık” dedi.

Tüm ülkeye yayılan protestolara yönelik konuşan İran Meclis Başkanı Yardımcısı Ali Mutahhari, İçişleri Bakanlığı’na, halkın gösteri düzenleme talepleri karşısında zorluk çıkarmama çağrısında bulundu. Mutahhari, ‘İçişleri Bakanlığı, halkın medeni itirazlarını kabul ederek gösteri izni vermekte zorluk çıkartmamalı’ dedi.

Mutahhari, İran’da gösteri kültürünün yerleşmediğini ve protestoların kısa sürede asli amacından çıktığına dikkati çekerek, ‘Bunun sebebi, hiçbir toplantıya izin verilmemesi, her türlü gösterinin İçişleri Bakanlığı tarafından yasa dışı olarak adlandırılması olabilir’ değerlendirmesinde bulundu.

İran anayasasında, İslami kurallara aykırı olmaması ve silah kullanılmaması kaydıyla halk gösterilerine izin verildiğini belirten Mutahhari, yetkililerin, halkın medeni itirazlarını dile getirmek için uygun ortam hazırlamaları gerektiğini ifade etti.

ADIM ATMAYA HAZIRIZ

Öte yandan, İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani-Fazli, son günlerde İran içerisinde oluşturulan kaos ortamının ülkeye fayda sağlamayacağını belirterek, halkın huzurunu bozanlara karşılık verileceğini ifade etti. Hükümet, meclis ve yargının attığı adımlarla birçok ekonomik sorunun çözüldüğünü ileri süren Rahmani-Fazli, ‘Hükümetimiz, meclis ve yargı, halkın taleplerini yerine getirmek için adım atmaya hazır’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X