İran ve İsrail arasında savaş rüzgarı

Suriye’deki İran destekli milis güçlerinin Golan Tepeleri’ne roket saldırısı düzenlemesine Tel Aviv yönetimi şiddetli bir misillemeyle karşılık verdi.

İran ve İsrail arasında savaş rüzgarı

İsrail ordusu, Suriye’nin güneyindeki İran hedeflerine yönelik tank atışları ve hava akınları düzenledi. Saldırılarda en az 23 milisin öldüğü bildirildi.

ABD’nin, İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından bölgede tansiyon giderek yükseliyor.
İsrail önceki gece Golan Tepeleri’ndeki üslerine Suriye’deki İran güçleri tarafından 20 roket atıldığı öne sürmesiyle birlikte Suriye iç savaşında yeni bir evreye geçildi.

Bölgede artık doğrudan İran-İsrail gerilimi yaşanıyor. Tel Aviv yönetimi, Golan Tepeleri’ndeki üslerine Suriye’deki İran  destekli Kudüs Gücü milislerinin 20 roket attığını ve emrini Devrim Muhafızları Ordusu’nun özel kuvvetleri Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani’nin verdiğini öne sürdü.

Saldırıya, İsrail ordusu Suriye krizinin başladığı 2011 yılından beri İran hedeflerine yönelik en büyük saldırıla karşılık verdi  ve 50 İran hedefini vurdu.

28 UÇAK, 68 FÜZE

Rusya, İsrail’in 28 savaş uçağını havalandırdığını ve 68 füze ateşlediğini açıkladı. Son füze savaşı İran ve İsrail’in doğrudan birbirlerini hedef aldıkları ilk saldırı olma özelliğini taşıyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırı sonrasında 23 kişinin öldüğünü bildirdi. 

‘MİSİLLEME YAPTIK’

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, Suriye’den yapılan saldırıya misillemeyle karşılık verildiğini söyledi. Conricus, İsrail’i hedef aldığını iddia ettiği 20 atışın İran Devrim Muhafızları Ordusu’na özel kuvvetler Kudüs Gücü tarafından yapıldığını kaydetti ve “Roketlerin bazıları İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından imha edildi” dedi.

İsrail’in misilleme yapıp yapmadığı sorusuna da Conricus, “Misilleme yaptık ama bununla ilgili ayrıntılara sahip değilim” yanıtını verdi.

TAMAMI VURULDU

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, dünkü  güvenlik toplantısında, yaptığı açıklamada, “İranlıların Suriye’deki altyapısının neredeyse tamamını vurduk.

Eğer üzerimize yağmur yağarsa onlara da fırtına eser atasözünü hatırlamalılar” dedi. Lieberman ayrıca Tel Aviv yönetiminin İran’ın Suriye’yi bir ön cepheye çevirmesine izin vermeyeceğini belirtti.

İSRAİL FÜZELERİ İMHA EDİLDİ 

Rusya Savunma Bakanlığı, İsrail’in Suriye’ye fırlattığı füzelerin yarısından fazlasının Suriye hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini belirtti.  Açıklamaya göre İsrail’e ait 28 F-15 ve F-16 uçağı Suriye’deki hedeflere yaklaşık 60 füze gönderirken karadaki unsurlar da 10’dan fazla taktik füzesiyle saldırıya destek verdi. Suriye hava savunma sistemleri, İsrail’in fırlattığı füzelerin yarısından fazlasını imha etti.

RUSYA’DAN İTİDAL ÇAĞRISI  

Yaşanan gerginliğin ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, ‘tüm taraflara itidal’ çağrısında bulundu. ‘Tüm taraflarla temas sağladık. Tüm taraflara itidal çağrısı yapıyoruz’ diyen Bogdanov, Moskova’nın gelişmelerden ‘endişe duyduğunu’ sözlerine ekledi.

Almanya ise İran’ı Golan Tepeleri’ne yönelik roket saldırılarından dolayı provokasyonla suçladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ‘Ciddi bir provokasyon olan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi, İsrail’in kendi savunma hakkı var’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X