İran’da 6,5 milyon dolarlık ihracat

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ambargoların kalkması ve ticaretin normalleşmesiyle birlikte İran’dan daha çok talep beklediklerini ifade etti.

İran’da 6,5 milyon dolarlık ihracat

2016’da İran’a ayakkabı ihracatını 45-50 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Çetin, Türkiye ve İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın iki ülkeyi ticari olarak birbirine yakınlaştırdığını belirtti. Anlaşmanın yarattığı rüzgârın gümrük indiriminden faydalanamayan sektörler için de pozitif bir güç olduğunu söyleyen Çetin, deri ürünlerine yüzde 75 gümrük vergisi uygulanmasına rağmen İran’da pazar paylarını kısa sürede ikiye katladıklarını kaydetti.

İTİCİ KUVVET OLDU

İran’ın geçen yıl 494 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı yaptığına dikkat çeken Çetin, ambargolar ve kısıtlamalar nedeniyle İran pazarında bir türlü hak ettikleri noktaya gelemediklerini dile getirdi. Çetin, ‘Yıl başında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması sektörümüz için de itici kuvvet oldu. Gümrük vergisi dezavantajımız sürdüğü halde 2015’in ilk 7 ayında İran’a ayakkabı ihracatımızı yüzde 111 artışla 6,5 milyon dolara çıkardık’ dedi.

FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ

Bu durumun kendileri için henüz başlangıç olduğunun altını çizen Çetin, yakın zamanda İran’ın dünyaya açılacağını söyledi. Hüseyin Çetin, ”Nüfusu 80 milyona dayanan İran’da yeni teknoloji ile üretim yapılmadığı ve tasarım zayıf olduğu için ürünler kalitesiz. Yerli üretimleri özellikle orta ve üst gelir grubunun taleplerini karşılamaya yetmiyor. Yeni dönemi, Türk ayakkabı sektörü için fırsata çevireceğiz. 2016’da İran’a ayakkabı ihracatımızı 45-50 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X