İran’da Rafsancani’yi yüz binler uğurladı

İran’ın başkenti Tahran dün tarihi günlerinden birini yaşadı.

İran’da Rafsancani’yi yüz binler uğurladı

Geçen hafta 82 yaşında ölen eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’yi sonsuzluğu uğurlamak için düzenlenen cenaze töreni reformculara destek gösterisine dönüştü.

 

Kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, yüzbinlerin katıldığı büyük bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Rafsancani için ilk tören Tahran Üniversitesi’ndeydi. Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in kıldırdığı cenaze namazında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Meclis Başkanı Ali Laricani, Devrim Muhafızları’nın önde gelen isimlerinden Kasım Süleymani ve tüm devlet erkanı saf tuttu. 

Üç gün resmi yas ilan edilen ülkede, törene katılmak isteyenler metro ve otobüslerden ücretsiz yararlandı. Haşimi, cenaze töreninin ardından Ayetullah Humeyni’nin başkentin güneyinde bulunan mozolesinin içine defnedildi.

‘REFORMCU’ SİYASETÇİ

Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani İran’da ‘reformucu’ çizgideki siyasetçiler arasında önemli bir figürdü. 

Dünkü cenaze töreni, İran Devrimi’nin lideri Ayetullah Humeyni’nin 1989’daki cenazesinden beri en önemli tören olduğu bildirillirken, aynı zamanda reformculara destek gösterisine dönüştü.

Cenaze törenine katılan bir grup, ev hapsindeki muhalif lider Mir Hüseyin Musevi ve reformcu Seyyid Muhammed Hatemi lehine ‘Ya Hüseyin, Mir Hüseyin’, ‘Haşimi’nin vasiyeti, Hatemi’yi savunmaktır’, ‘Bugün aza günüdür, Musevi ve Kerrubi’nin azasıdır’ sloganları attı. 

Tören alanına getirilen hoparlörlü araçlardan yüksek seste verilen ilahiler de reformist lider Hatemi ve ev hapsindeki Musevi lehine atılan sloganları bastırmaya yetmedi. 

ABD’DEN BAŞSAĞLIĞI

Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin ölümüyle ilgili  ABD ‘de İran’a taziye mesajı gönderdi. Beyaz Saray sözcüsü Josh Ernest, ‘Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, İran İslam Cumhuriyeti ve ABD arasındaki tarihte öne çıkan bir figürdü. Ailesine ve sevdiklerine başsağlığı diliyoruz’ dedi. 

Rafsancani’nin İran kamuoyunda kabul gören bir figür olduğunu söyleyen Ernest, ölümünün İran politikasında ne gibi etkiler yaratacağı hakkında bir şey belirtmeyeceklerini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X