İran’dan ABD’ye nükleer rest

İran Meclisi, ABD’nin yeni yaptırımlar uygulaması halinde Cenevre anlaşmasını iptal etme ve nükleer programı hızlandırmayı öngören kanun tasarısının “Mecliste ivedilikle oylanması” önerisini kabul etti.

İran’dan ABD’ye nükleer rest

Mecliste yapılan oylamayla kabul edilen öneriye, 205 vekilden 173’ü evet oyu kullandı.

Meclisten nihai onayı alması halinde kanunlaşacak tasarıyla, Ruhani hükümeti, ABD’nin yeni yaptırımlar uygulaması halinde, Cenevre’de imzalanan Ortak Eylem Planı’nı iptal etmeye zorlanacak ve İran’ın nükleer programı, anlaşmadan önceki konumuna geri dönecek.

İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya (5+1) arasında 24 Kasım 2013’te İsviçre’nin Cenevre kentinde geçici nükleer anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma uyarınca nükleer programı dolayısıyla İran’a uygulanan yaptırımlar hafifletilmiş ve buna karşın da İran, nükleer programını sınırlandırmış ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin bir kısmını durdurmuştu.

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi, İran’a yeni yaptırımlar getirilmesini öngören tasarıyı 29 Ocak’ta onaylamıştı. Tasarıya göre, Tahran yönetimi ile 5+1 arasındaki İran’ın nükleer programına yönelik müzakerelerin sona ereceği 30 Haziran’a kadar “İran’ın bir anlaşmaya yanaşmaması” halinde, bu ülkeye yeni ekonomik yaptırımlar getirilebilecek

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X