İran’dan ABD’ye tehdit: Vururuz!

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade  ABD’yi Basra Körfezi’ndeki savaş gemisini vurmakla tehdit etti. İsrailli bir bakan İran’ın İsrail’i vurabileceğini söyledi.

İran’dan ABD’ye tehdit: Vururuz!

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD’nin ülkesine yönelik siyasi ve ekonomik baskılarını ‘devrim tarihinde benzeri görülmemiş tam bir savaş’ olarak nitelendirdi.

ABD, İran tehdidini gerekçe göstererek Ortadoğu’daki askeri varlığını gittikçe arttırması Washington – Tahran arasındaki gerilimi tırmandırıyor. 

İran ABD’nin tehditlerine karşılık,  Amerika’yla diyalog kurmayacağını duyurdu. Dün de bir açıklama yapan İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, ABD’yi Basra Körfezi’ndeki savaş gemisini vurmakla tehdit etti. Hacızade, ’40-50 civarında savaş uçağı ile 6 bin personeli olan savaş gemisi önceleri bizim için bir tehditti, bugün ise hedef durumunda’ dedi.  ABD uçak gemisinin Basra Körfezi’ndeki konumunun İran unsurlarına yakınlığına işaret eden Hacızade, ‘Amerikalıların durumu dişlerimiz arasındaki et gibi. Eğer hareket ederlerse başlarına ineriz. Daha önce bunlar bizim için tehditti şimdi ise bir fırsat’ ifadelerini kullandı.    

Washington yönetiminin savaş söyleminden kaçınmasıyla ilgili Hacızade, bunun sebebinin körfezdeki ABD askeri unsurlarının savunma açıklarının bulunmasından kaynaklandığını söyledi. Hacızade, ‘Bize yakın yerdeler. 300 kilometre uzaklıktaki tekneyi vurma kapasitesine sahip füzelere sahibiz. Bu füzelerin menzili son çalışmalarla 700 kilometreye çıktı’ diye konuştu.     

TAM BİR  SAVAŞ

Bu arada dün başkent Tahran’da siyasi aktivistlerle bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin ülkesine yönelik yaptırımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bugün karşı karşıya kaldıkları şartların 1980-1988 yıllarındaki İran-Irak savaşından daha iyi ya da daha kötü olmadığını belirten Ruhani, ‘Savaş zamanında ithalat, ihracat, petrol satışı ve bankacılık konularında sorunumuz yoktu.

Yaptırımlar sadece silah alımıyla ilgiliydi’ dedi.Ruhani, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının çok etkili olduğunu dile getirerek böyle süreçlerde tüm organların birlik içinde hareket etmesini istedi. Ruhani, ‘Düşmanların İran’a yönelik siyasi ve ekonomik baskıları, devrim tarihinde benzeri görülmemiş tam bir savaştır. Düşmanın bankacılık alanında getirdiği kısıtlamalar petrol, petrokimya, çelik ve tarım ürünlerinin satışı üzerinde de etkili oluyor’ değerlendirmesinde bulundu.

ABD yönetimi, Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran’a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.

İSRAİL ENDİŞELİ

ABD Cumartesi günü USS Arlington adlı amfibi savaş gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasını sevk etti. Washington daha önce de bir uçak gemisi ile B-52 bombardıman uçaklarını Basra Körfezi’ne göndermişti. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz Tahran ile Washington arasındaki gerilimin tırmanması halinde ülkesinin İran’ın doğrudan ya da vekilleri aracılığıyla saldırısına maruz kalabileceğini söyledi.

Steinitz Ynet TV’ye yaptığı açıklamada ‘Eğer İran ile ABD arasında, İran ile komşuları arasında bir tür silahlı çatışma ortaya çıkarsa Hizbullah’ı ve Gazze’de İslamı Cihad’ı harekete geçirmeleri hatta İran’dan İsrail’e füze fırlatmaları ihtimal dışı değil” ifadelerini kullandı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X