İran’dan BM’ye 4 maddelik plan

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a mektup göndererek 4 maddelik gönderdiği mektupta Yemen’deki krizin çözümü için dört maddelik plan sundu.

İran’dan BM’ye 4 maddelik plan

Mektubunda koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısının Yemen’deki durumu daha da kötüleştirdiğini ifade eden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bu operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu. Saldırıların genellikle sivil yerleşim birimlerini, okul, hastane, yol ve fabrikaları hedef aldığını öne süren Zarif, bu nedenle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ

Yemen’deki kaostan terörist grupların fayda sağladığını ve kentleri ele geçirdiğini ifade eden Zarif, uluslararası toplumun, sorunun çözümü için daha fazla inisiyatif alması gerektiğini dile getirdi.

Zarif mektubunda, ülkede ateşkes ilan edilmesi ve yabancı askeri saldırıların durdurulması, Yemen halkına acil insani yardımın engelsiz ulaştırılması, tüm tarafların dahil olacağı müzakere sürecinin yeniden başlatılması ve tüm tarafların yer alacağı ulusal birlik hükümetinin kurulmasını içeren dört maddelik plan sundu. 

DİYALOG SÜRECİ

Ummanlı mevkidaşı Yusuf Bin Alevi ile de telefonda görüşen Cevad Zarif, İran’ın Yemen’e yönelik askeri operasyonun durdurulması için her türlü yardıma da hazır olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre Zarif, ‘İran İslam Cumhuriyeti’nin BM’ye sunduğu 4 maddelik ateşkes planı çerçevesinde Yemen’e yönelik askeri operasyonun durdurulması ve bu ülkedeki tüm taraflar arasında diyalog sürecinin başlatılması için gereken her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu’ ilettiği ifade edildi.

İNSANİ YARDIM

Suudi Arabistan ise, BM’nin çağrısının ardından Yemen’e 274 milyon dolar insani yardım gönderme kararı aldı. Kraliyet Divanı’nın açıklamasında, Riyad yönetimin Yemen halkının yanında yer aldığı vurgulanarak, “Suudi Arabistan, BM aracılığıyla Yemen’deki insani duruma destek için 274 milyon dolar yardım yapma kararı aldı” denildi. BM önceki gün uluslararası topluma, çatışmaların devam ettiği Yemen’deki 7,5 milyon kişi için 273,7 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulunmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X