İran’dan hac açıklaması

Suudi Arabistan’ın İran’a bu yıl hac yasağı koymasının ardından İran’dan “vatandaşlarımızın başka ülkeler üzerinden hacca gitmeleri doğru olmaz” açıklaması geldi.

İran’dan hac açıklaması

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Ohedi, “Vatandaşlarımızın başka ülkeler üzerinden hacca gitmesi doğru olmayacaktır” dedi.

 

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’e konuşan Ohedi, Suudi Arabistan’la hac konusunda yaşanan anlaşmazlığa ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Suudi Arabistan’ın hazırladığı hac mevsimi düzenlemeleri anlaşmasına imza atmayan İran’ın Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Ohedi, Suudi Arabistan’ın İranlı hacıların hac merasimine katılmalarını engellediğini ve bunun da daha önceden planlanmış “siyasi senaryo” olduğunu öne sürdü.

 

ANLAŞMA SAĞLANAMADI

 

Ohedi, üçüncü ülkeler üzerinden hac merasimine katılabilecek İran vatandaşlarına uyarıda bulunarak, “Bu yıl Suudi Arabistan tarafından İran aleyhine psikolojik bir ortam hazırlandığı ve İranlı hacı adaylarına konsolosluk hizmeti sunulmayacağı için vatandaşlarımızın başka ülkeler üzerinden hacca gitmesi doğru olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

İran’ın İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan’la yaşanan vize sorunu, hacıların kutsal topraklara gidişi ve güvenliği gibi konularında anlaşma sağlanamadığı için İranlı vatandaşların bu yıl hac merasimine katılmayacaklarını açıklamıştı.

 

Suudi Arabistan yönetimi ise İranlı hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin öne sürdüğü taleplerin karşılandığını ancak İranlı heyetin hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını savunuyor.

 

MİNA İZDİHAMI

 

Geçen sene yapılan hac ibadetinde Mina bölgesinde iki kalabalık grubun karşılıklı olarak aynı yolu kullanması nedeniyle izhidam çıkmış birçok hacı adayı ölmüştü. Suudi Arabistan yetkilileri resmi ölüm sayısını 769 olarak açıklarken, hacı gönderen ülkeler 2 bin 431 kayıp olduğunu belirtmişti.

 

İzdihamda en az 464 vatandaşını kaybeden İran, Suudi Arabistan yönetimini suçlamıştı. Mayıs 2016’da Suudi Arabistan, İranlı hacı adaylarının bu yıl hac yapmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

 

1987 yılında Hac’ta İran yanlısı gösterilere Suudi yetkililer müdahale edince 400 kişi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerinde Suudi Arabistan 1987 ve 88 yıllarında İranlıların hac yapmasını engellemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X