Irkçı şiddet

AB üyesi Bulgaristan’da bir grup, durumdan vazife çıkardı ve Avrupa’ya gitmeye çalışan sığınmacıların peşine düştü.

Irkçı şiddet

Sınırda yakaladıkları sığınmacıların ellerini arkadan bağlayıp yere yatıran ırkçı gruba polisin göz yumması tepkiye neden oldu.

Avrupa’ya göçmen akını ırkçı paramiliter grupları da tetikledi. Son alarak Bulgaristan’da kendilerini gönüllü göçmen avcıları olarak tanımlayan bir grup ırkçı, mültecilere saldırdı. 

Güvenlik görevlisi kılığına girerek ülkeye girmeye çalışan göçmenleri yakalayan ırkçı Bulgarlar, üç Afgan sığınmacının ellerini arkadan bağlayarak yere yatırdı. ‘Göçmen avı’nı cep telefonuyla da kaydeden ırkçı grubun bu görüntüleri ulusal yayın yapan bir televizyon kanalında yayınlanması büyük tepki çekti. Görüntülerde göçmenleri alıkoyan ırkçılardan birinin elindeki pala dikkati çekerken, diğer bir ırkçının da bozuk bir İngilizceyle göçmenlere ‘Bulgaristan yok, Türkiye’ye geri dönün’ dediği duyuluyor. Bulgaristan polisi daha sonra videoda görülen mültecileri yara almamış bir şekilde ele geçirdiklerini açıkladı.

YASADIŞI UYGULAMA

Türk sınırı yakınlarındaki Yıldız (Istranca) Dağları’nda çekildiği bildirilen görüntülerin ortaya çıkmasından sonra BTV’ye konuşan Bulgar sınırından sorumlu Emniyet Müdürü Antonio Angelov, göçmenlerin bu şekilde alıkonulmasının yasa dışı olduğunu söyledi. Ancak Bulgar polisinin buna rağmen ‘gönüllü avcılara’ hiçbir yaptırım uygulamaması dikkat çekiyor. Sofya yönetimi de yaşananları resmen kınamaktan kaçındı. 

Bulgaristan’da daha önce de Dinko Valev adlı bir tüccar, Şubat ayında Türkiye sınırında ‘göçmenleri avlamak’ için devriye gezmeye başlamıştı. 

Bulgaristan sınır polisi geçen hafta da Türkiye sınırı yakınlarında 23 göçmeni yakalayan bir ‘gönüllü sınır devriyesine’ ödül vermişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X